Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Tulos on karu” – yhä useampi työnantaja rikkoo työehtosopimuksen tai lakien määräyksiä

iStock

SAK:n kyselyyn vastanneiden luottamushenkilöiden mukaan 32 prosenttia työnantajista on syyllistynyt kuluneen 12 kuukauden aikana laki- ja työehtosopimusrikkomuksiin. Vuonna 2016 näin ilmoitti 28 prosenttia vastanneista.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Laki- tai sopimusrikkomukset ovat lisääntyneet lähes kaikilla toimialoilla eivätkä ne ole vähentyneet yhdelläkään alalla. Yleisimmin työnantajat rikkovat voimassa olevaa työehtosopimusta.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta pitää tulosta hyvin huolestuttavana.

”Tulos on karu ja kertoo siitä, että lakien ja sopimusten noudattamisessa on paljon parannettavaa. Niillä työpaikoilla, joissa työnantaja laiminlyö sopimusten ja lakien noudattamisen, paikallista sopimista ei ole mielekästä lisätä. Voi vain kuvitella, mitä on paikallinen sopiminen lakia rikkovan työnantajan kanssa”, hän arvioi tiedotteessa.

Laki- tai sopimusrikkomukset ovat yleisimpiä kuljetusalalla, jonka luottamushenkilöistä 44 prosenttia arvioi, että työnantaja on rikkonut lakia tai työehtosopimusta kuluneen 12 kuukauden aikana. Luvut ovat kautta linjan korkeita: Yksityisellä palvelualalla 37 prosenttia, julkisella palvelualalla 30 prosenttia ja teollisuudessa 25 prosenttia.

ENITEN RIKKOMUKSET ovat vuoteen 2016 verrattuna lisääntyneet yksityisellä palvelualla, jossa niiden luottamushenkilöiden osuus, jotka kertovat laki- ja sopimusrikkomuksista, on noussut kahdeksalla prosenttiyksiköllä.

Yleisintä on työehtosopimuksen määräyksien rikkominen. Vastanneista 26 prosenttia kertoo näin tapahtuneen kuluneen 12 kuukauden aikana.

Myös työaikalain (18 %) ja työturvallisuuslain (16 %) rikkominen on yleistä. Palkkojen maksamatta jättämisestä kertoo 15 prosenttia vastanneista.

Eloranta pitää erityisen huolestuttavana sitä, että yhdelläkään toimialalla tilanne ei ole parantunut. Hän tähdentää, että työnantajilla on velvollisuus noudattaa työehtosopimusta ja lakeja ja valvoa, että muutkin niitä työpaikalla noudattavat.

”Työnantajilla on nyt ryhtiliikkeen paikka, jotta työntekijöiden kannalta ikävä kehityssuunta saadaan korjattua.”

SAK:n kyselyyn vastasi syyskuun lopussa 970 luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua SAK:n toimialoilta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE