Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

6.10.2019 07:22 ・ Päivitetty: 6.10.2019 07:22

Tuomioistuin on hylännyt vaatimukset naamiokiellon kumoamisesta – uhkana 25 000 Hongkongin dollarin sakot tai vuoden vankeusrangaistus

Hongkongissa tuomioistuin on hylännyt vaatimukset naamiokiellon kumoamisesta. Kielto asetettiin Kiinan erityishallintoalueelle perjantaina, jotta kaupungissa paikoin mellakoiksi yltyneisiin mielenosoituksiin osallistuvat eivät voisi peittää kasvojaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kiellon rikkomisesta voidaan langettaa 25 000 Hongkongin dollarin (2 900 euron) sakot tai vuoden vankeusrangaistus.

Hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan kiellolla autetaan poliisia valvomaan järjestystä ja hillitään naamioituneiden mielenosoittajien ja mellakoitsijoiden riehuntaa. Demokratiaa puolustavien mielenosoittajien mielestä kielto on askel kohti autoritaarista hallintoa. Naamiokiellon mahdollistavaa lakia käytettiin vuonna 1967, kun Hongkongia ravistelivat mellakat ja vasemmistolaisen ääriliikkeen pommi- ja murha-aalto, jonka aikana kuoli yli 50 ihmistä. Silloinen brittihallinto antoi poliisille laajemmat valtuudet ottaa ihmisiä kiinni ja otti käyttöön lehdistön sensuurin.

Tuomioistuin päätti asiasta tänään. Naamiokiellon oikeuteen vieneet perustelivat vaatimustaan muun muassa sillä, että hätälait loukkaavat erityishallintoalueen perustuslakia.

Metroverkosto osin auki

Kiellon teho ei näytä olevan kummoinen, sillä tänäänkin Hongkongin katujen kaatosateessa on marssinut tuhansia kasvonsa peittäneitä mielenosoittajia. Naamioilla mielenosoittajat yrittävät sekä piilottaa henkilöllisyytensä että suojautua poliisin käyttämältä kyynelkaasulta.

Mielenosoitukset ovat kestäneet useita kuukausia. Alun perin ne alkoivat kiistellystä luovutuslakiehdotuksesta, joka on sittemmin kumottu. Sittemmin Hongkongissa on syntynyt laaja aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastainen protestiliike. Lisäksi mielenosoittajat ovat raivostuneet niin Kiinan kuin aluehallinnon tiukasta linjasta mielenosoituksia vastaan.

Lisää aiheesta

Hallintojohtaja Lam ei ole suostunut merkittäviin myönnytyksiin. Poliittista ratkaisua hän ei ole löytänyt, joten poliisin ja mielenosoittajien yhteenotot ovat vain yltyneet väkivaltaisemmiksi. Kiinan 70-vuotisjuhlapäivänä tiistaina järjestetyissä suurissa protesteissa teini-ikäinen poika haavoittui poliisin luodista, kun mielenosoittajat kävivät poliisin kimppuun. Samoin kävi 14-vuotiaalle pojalle perjantaina.

Mielenosoittajat ovat myös käyneet rikkomassa paikkoja Hongkongin kymmenillä metroasemilla ja liikkeissä, joilla he uskovat olevan yhteyksiä Manner-Kiinaan. Eilen koko metroverkosto oli lähes kokonaan suljettuna lamaannuttaen kaupunkia, jonka metrot kuljettavat päivittäin miljoonia matkustajia. Tänään osa asemista on avattu, mutta monet asemat ovat edelleen kiinni erityisesti keskeisillä turistialueilla ja pahimman ilkivallan kohteeksi joutuneilla seuduilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU