Politiikka

Tuore ministeri kommentoi Terrafamea – kaivosprosessissa oli ongelmia

LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa
LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Uuden ympäristö- ja ilmastoministerin Krista Mikkosen (vihr.) mukaan valtioneuvosto arvioi kokonaisuutta, kun Terrafamen uraanisuunnitelmia käydään läpi. Hän ei osannut sanoa, millä aikataululla arvio tehdään.

Aiemmin tänään kerrottiin, että Säteilyturvakeskus (STUK) ei näe säteily- ja ydinturvallisuuden kannalta esteitä Terrafamen suunnitelmille käynnistää uraanin talteenotto kaivoksellaan Sotkamossa Kainuussa.

STUK ilmoitti kantansa tänään työ- ja elinkeinoministeriölle luovuttamassaan lausunnossa.

Lausunnon mukaan uraanin talteenoton ihmisille ja ympäristölle aiheuttamat riskit ovat vähäisiä. STUK hyväksyi myös Terrafamen aikeet valmistaa niin kutsuttua yellow cake -puolituotetta, eli uraanioksidia, josta valmistetaan ydinvoimalaitosten polttoainetta.

Mikkonen kommentoi lausuntoa sanomalla, että STUK on tarkastellut asiaa säteilyn kannalta. Mikkonen painottaa, että valtioneuvosto tekee kokonaisarvion ympäristön ja ihmisten terveyden näkökulmasta.

Ministeri pitää koko prosessissa ongelmana, että aikoinaan kaivoslupaa haettaessa uraanin talteenotto puuttui hakemuksesta.

– Niin kuin tietysti olisi pitänyt olla.

Mikkosen mukaan hallitusohjelmassa on kirjaus, että nyt kaivoslupaa uudistettaessa tilanne on toinen.

– Vaikutusten arviointia kehitetään niin, että tällaiset uraanipitoisuudet tulevat jo siinä vaiheessa esiin, Mikkonen muotoili eduskunnassa.

Luvan Terrafamen kaavaileman toiminnan aloittamiselle myöntää hallitus.

Hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on parantaa kaivosten ympäristönsuojelua. Kaavaillun lainsäädäntöuudistuksen lähtökohtana on parantaa ympäristönsuojelun tasoa, varmistaa kaivosten toimintaedellytyksiä ja parantaa myös paikallista hyväksyttävyyttä ja mahdollisuuksia vaikuttaa.

Hallitusohjelmassa muun muassa sanotaan, että kaivosluvan ja ympäristöluvan yhteensovittamista parannetaan, otetaan huomioon suunnitellun kaivoksen ympäristövaikutukset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja että malmin uraanipitoisuuden huomioonottamista kaivoshankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnissa kehitetään.

Lisäksi tavoitteena on muun muassa kehittää vakuussääntelyä siten, että ympäristölliset vastuut hoidetaan kaikissa tilanteissa.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Auringonlaskun puolueeksi tuomittu SDP on kuopattu jo monta kertaa, mutta kesällä 2019 Suomessa on demaripääministeri, Rinteen hallitus ja suunnanmuutosta julistava ohjelma, ja sekös monia harmittaa
20.6.2019

Luetuimmat


Uusimmat