Työmarkkinat
6.6.2019 10:26 ・ Päivitetty: 6.6.2019 10:26
Tuore puheenjohtaja varoitti ”päälleliimatusta viherpesusta”: ”Eurot eivät saa siirtyä työntekijöiden pussista työnantajille”
Palvelualojen ammattiliitto PAMin eilen valittu puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen totesi linjapuheessaan liittokokousväelle, että vaikka elämmekin monenlaisten muutosten keskellä, ehkä merkittävin tulevaisuuteen väistämättä vaikuttava tekijä on ilmastonmuutos ja sen hillintään tähtäävät toimet.
– Meillä on vastuu ja velvollisuus toimia. On pystyttävä vähentämään uhkia ilmastonmuutoksen seurauksista, Rönni-Sällinen linjasi.
Maan uuden hallituksen ohjelmassa on kirjaus toimialakohtaisista tiekartoista siirtymiseksi vähäpäästöisyyteen. Tässä työssä hallituksen on syytä ottaa Rönni-Sällisen mielestä huomioon myös työntekijöiden näkemykset.
– Minä toivon, että tulevaisuuden pamilaiset ovat aktiivisesti kehittämässä työpaikkojensa toimia esimerkiksi energiatehokkuudessa. Mutta samalla toivon, että toimitaan yhteistyössä siten, ettei samalla heikennetä työntekijöiden toimeentuloa ja työehtoja.
Hän muistutti, että pitkälti kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen ansiosta Pariisin ilmastosopimuksessa on oikeudenmukaisen siirtymän käsite. Sillä tarkoitetaan, että siirtyminen hiilineutraaliin yhteiskuntaan tulee tehdä oikeudenmukaisella tavalla.
– Jos ilmastotoimet vaikuttavat päälleliimatulta viherpesulta ja vaikuttavat siten, että eurot siirtyvät työntekijöiden pussista työnantajalle, kääntää se toimet itseään vastaan eikä edistä ilmastonmuutoksen torjuntaa, Rönni-Sällinen varoitti.
”On löydettävä uusia keinoja, joilla saadaan elämiseen riittävä palkka.”
Lisää aiheesta
Työssäkäyvien köyhyyden taustalla osa-aikatyö on merkittävin tekijä. Hän totesi, että on löydettävä uusia keinoja, joilla saadaan työntekijöille elämiseen riittävä palkka.
– Palkan ja sosiaaliturvan yhdistämistä tarvitaan, mutta se ei saa johtaa siihen, että työnantajat laittavat yhteiskunnan maksettaviksi pyrkimyksensä luoda työpaikoille kahden kastin työntekijöitä tai puutteensa työvuorosuunnittelun osaamisessa.
Kokoaikatyön edistäminen onkin Rönni-Sällisen mielestä nähtävä yhteiskunnallisena win–win-tilanteena, jossa kaikki hyötyvät. Perusteena on se, että pula ammattitaitoisista työntekijöistä, työkykyisten ja työhaluisten työntekijöiden vajaatyöllisyys, työssäkäyvien toimeentulon paikkaaminen sosiaaliturvalla ja julkisen sektorin kestävyysvaje on tulevaisuuden hyvinvoinnin kannalta kestämätön yhtälö.
Liiton tehtävä on kaikkiaan tuoda turvaa työelämän tuulissa ja myrskyissä, Rönni-Sällinen totesi.
– Liiton tärkein työkalu vaikuttaa työsuhteiden ehtoihin on työehtosopimus. Palvelualoilla on paljon pieniä, järjestäytymättömiä yrityksiä. Niinpä yleissitovuuden merkitys on erityisesti pamilaisilla aloilla suuri.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.