Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuppurainen: “EU pitää edelleen pään kylmänä ja jatkaa neuvotteluja”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Brexit eli EU:n ja Britannian välinen erosopimus tuli voimaan helmikuussa 2020. Siitä lähtien osapuolet ovat neuvotelleet intensiivisesti tulevasta suhteestaan.

Demokraatti

Demokraatti

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kirjoittaa tilanteesta kolumnissaan. Tuppurainen toteaa, että EU:n tavoitteena on yksi kattava ja mahdollisimman läheinen kumppanuussopimus, jossa molempien osapuolten oikeudet ja velvollisuudet ovat tasapainossa.

– Vaikka haastavia neuvotteluja ennennäkemättömän laajasta tulevasta suhteesta on käyty vasta 8 kuukautta, alkaa aika valitettavasti käydä jo vähiin. Erosopimuksen mukainen siirtymäkausi päättyy nyt varmasti vuoden 2020 lopussa, koska Britannia kieltäytyi pidentämästä sitä. Mitään määräajan pidennyksiä tai jatkoaikoja ei enää vuoden vaihteessa ole käytettävissä, Tuppurainen toteaa.

Sopimus tulevasta suhteesta pitäisi saada voimaan ennen tämän vuoden loppua.

– Kolme vaikeaa periaatteellista kysymystä on yhä ratkaisematta: sopimuksen hallinto ja riitojen ratkaisu, kalastus sekä tasavertaiset toiminta- ja kilpailuedellytykset. Viimeksi mainitussa on kyse siitä, että tulevan suhteen ytimessä olisi tulliton, tariffiton ja kiintiötön vapaakauppasopimus. Tällainen markkinoille pääsy vaatii vastapainokseen takeet siitä, että kilpailu on reilua esimerkiksi valtiontukipolitiikan tai ympäristön ja työelämän suojelun tason suhteen.

Tuppurainen painottaa, että edessä on joka tapauksessa valtava muutos riippumatta siitä, saadaanko tulevan suhteen sopimus aikaan vai ei. Vuoden vaihteessa EU-lainsäädännön soveltaminen Britanniassa päättyy. Britannia lähtee EU:n sisämarkkinoilta ja tulliliitosta, ja eroaa kaikista EU:n kansainvälisistä sopimuksista.

– EU pitää edelleen pään kylmänä ja jatkaa neuvotteluja. Sopimukseen pääseminen on yhä lähipäivinä mahdollista.

Tuppuraisen mukaan EU haluaa ehdottomasti sopimuksen, mutta ei hinnalla millä hyvänsä.

– Lopputulos ei saa vaarantaa EU:n yhtenäisyyttä, sisämarkkinoiden ja tulliliiton toimintaa tai tasapuolisten toimintaedellytysten toteutumista.

Tuppurainen pitää positiivisena muun muassa sitä, että EU:n yhtenäisyys on vuodesta 2016 käynnistyneen eroprosessin aikana ollut käsin kosketeltavaa.

– Jäsenvaltioiden rivit ovat pysyneet vaikeiden neuvottelujen keskellä täysin suorina, eikä minkäänlaista sooloilua ole esiintynyt.

– Britannia on saari, ja myös osa yhteistä Euroopan mannertamme. Aivan kuten 1500- ja 1600-lukujen taitteessa elänyt runoilijasaarnaaja John Donne runossa No Man is an Island osuvasti toteaa, jokainen irtoava osanen pienentää suhteessaan meitä jokaista, Tuppurainen toteaa kolumninsa päätteeksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE