Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuppurainen kehottaa laajaan pohjoiseen yhteistyöhön elpymisrahaston potista kilpailtaessa

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.).

Oululainen kansanedustaja ja ministeri Tytti Tuppurainen kehottaa hakemaan laajaa pohjoista yhteistyötä elpymisvälineen rahoituspotista kilpailtaessa.

Demokraatti

Demokraatti

Suomen saama osuus EU:n elpymispaketista on noin 3,1 miljardia. Suomen koheesiosaantoa kasvattaa pääministeri Marinin (sd.) neuvottelema kansallinen 100 miljoonan euron erityiskirjekuori pohjoisten harvaanasuttujen alueiden erityistukeen (NSPA).

Hallitus linjasi syyskuun budjettiriihessä Suomen kestävän kasvun suunnitelmasta eli elpymisvälineen kansallisen suunnitelman painopisteistä.

Nyt on Tuppuraisen mukaan hyvä hetki laajentaa perinteisiä yhteistyöverkostoja entistä laajemmalle ja hakea painopisteisiin sopivia suuria kokonaisuuksia ja vahvoja synergioita.

– Kun puhumme elpymisvälineen käytöstä, on joukossa voimaa. Yksittäinen kunta – ja jopa maakunta – saattaa olla liian pieni toimija. On siis syytä hyödyntää alueellista vahvuuttamme, laajaa alueellista yhteistyötä hankkeiden suunnittelussa. Nyt on isojen hankkeiden aika, Tupparainen sanoi tiedotteensa mukaan tänään puhuessaan Pohjois-Pohjanmaan Keskustan järjestämässä Pohjoisen elinvoiman kehittäminen -seminaarissa.

– Pohjoisessa tämä kyllä osataan, Esimerkiksi valtaosa suurteollisuuden uudisinvestointiprojekteista on Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tässä on hyvä nähdä myös se, millaista hyvää menestyvä Pohjois-Suomi tuo koko Suomelle.

Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema on puhututtanut viime aikoina valtakunnan politiikassa, erityisesti aluekehitysrahojen kansallisen jaon osalta. Tehtävä on ollut Tuppuraisen mukaan haasteellinen ja asia on siirretty elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) pöydälle.

– Pohjoisen ainoana ministerinä oma kantani on selvä: erityisasema on kirjattu Suomen EU-liittymissopimukseen. Sanna Marinin hallitusohjelmassa todetaan, että ”aluekehitysrahoituksen taso ja harvaan asutun Itä- ja Pohjois-Suomen erityisasema turvataan”. Olen keskustellut Lintilän kanssa ja tuonut esille edellä esitetyt näkökohdat hallitusohjelmakirjauksesta.

– Komissio on parhaillaan laatimassa linjauksia siitä, kuinka paljon alueet Suomessa voisivat hyötyä oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Selvää on, että Pohjois- ja Itä-Suomi tulevat olemaan tässä hyötyjiä, Tuppurainen sanoi puheessaan.

Tuppurainen puhui päivän seminaarissa teemalla Elpymispaketti ja Pohjois-Suomi. Hän oli mukana etäyhteyden välityksellä Brysselin huippukokouksen jälkeisen omaehtoisen karanteenin vuoksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE