Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Turkin parlamentti on hyväksynyt Ruotsin Nato-jäsenyyden

AFP / LEHTIKUVA / ADEM ALTAN
Turkin parlamentti. Kuva joulukuulta.

Turkin parlamentti ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyden myöhään tiistaina. Lakiesitys tarvitsee tullakseen voimaan vielä presidentti Recep Tayyip Erdoganin allekirjoituksen sekä lain julkaisemisen Turkin virallisessa lehdessä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Parlamentti hyväksyi esityksen Ruotsin jäsenyydestä äänin 287-55. Keskustelu Ruotsin Nato-ratifioinnista aloitettiin parlamentissa aiemmin tiistaina.

Opposition kansanedustaja Cengiz Candar sanoi asiasta käydyn keskustelun aikana Turkin johdon kiristäneen länsikumppaneitaan, kun jäsenyydestä neuvoteltiin.

- Turkki loukkasi kolmea ulkopolitiikan pilaria: ennakoitavuutta, uskottavuutta ja johdonmukaisuutta, Candar sanoi ennen äänestystä.

Aikaisemmin tänään turkkilainen Habertürk-uutiskanava kertoi, että Ruotsin Nato-äänestystä päätettiin aikaistaa ja siirtää käsittelyyn otettavaksi suunniteltu eläkeasia myöhemmäksi.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä hyväksyneet Ruotsin jäsenyyttä.

Unkarin pääministeri Viktor Orban kutsui tiistaina ruotsalaiskollegansa Budapestiin keskustelemaan asiasta. Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Ruotsilla ei ole kuitenkaan mitään syytä neuvotella Nato-jäsenyydestä Unkarin kanssa tässä vaiheessa.

UUTISTOIMISTO Bloombergin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on asettanut Turkin hyväksynnän Ruotsin Nato-jäsenyydelle ehdoksi hävittäjäkoneiden myynnille Turkkiin.

Erdogan haluaa uudenaikaistaa Turkin ilmavoimien hävittäjäkapasiteetin ja ostaa Yhdysvalloilta nykyaikaisia F-16-hävittäjiä ja niiden osia.

Myös Erdogan on myöntänyt yhä avoimemmin sen, että Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyminen Turkissa liittyy hävittäjäkauppoihin.

Turkki syytti Ruotsia pitkään terrorismin tukemisesta. Pitkän väännön päätteeksi Ruotsi ei lopulta palauttanut Turkkiin kymmeniä PKK:n tai Gülen-liikkeen jäseniksi väitettyjä ihmisiä, kuten Erdogan alun perin vaati.

Turkki on kuitenkin saanut Ruotsilta lupauksen muun muassa tuesta Turkin takkuaville EU-jäsenyysneuvotteluille ja turkkilaisten viisumivapaudelle EU:ssa sekä kaupan lisäämisestä Turkin kanssa.

Ennen ratifioinnin voimaantuloa vaatii Turkin parlamentissa hyväksytty laki vielä Erdoganin allekirjoituksen.

RUOTSIN pääministeri Ulf Kristersson kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että parlamentin hyväksyntä tuo Ruotsin askeleen lähemmäs Naton jäsenyyttä.

-  On positiivista, että Turkin parlamentti äänesti Ruotsin Nato-hakemuksen hyväksymisen puolesta, Kristersson kirjoitti.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö iloitsi Turkin parlamentin päätöksestä. Niinistö kirjoitti niin ikään X:ssä, että Ruotsin jäsenyys parantaa Itämeren alueen turvallisuutta ja vahvistaa koko liittokuntaa. Niinistö toteaa viestissään, että kun Ruotsi on Naton jäsen, on myös Suomen Nato-jäsenyys tullut valmiiksi.

Suomi ja Ruotsi jättivät hakemuksensa sotilasliiton jäseniksi toukokuussa 2022. Suomesta tuli jäsen huhtikuussa.

Kun sekä Turkki että Unkari ovat hyväksyneet Ruotsin jäsenyyden, siitä tulee sotilasliiton 32. jäsenmaa.

Uutista päivitetty laajemmalla juttuversiolla viimeksi kello 22.55.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE