Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan pitää Venäjän hyökkäyksen uhkaa Ukrainaan korkeana

LEHTIKUVA / AFP Jim Watson
Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan sanoo Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen uhan Ukrainaan olevan korkea.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa puhunut Sullivan oli sanonut vain hetkeä aiemmin, että hän ei ryhdy arvioimaan sitä, kuinka todennäköisenä hän pitää Venäjän hyökkäystä.

Yhdysvaltalaistoimittajan toistaessa Yhdysvaltain Etyj-suurlähettilään Michael Carpenterin kommentin ”sodan rummunsoitto soi äänekkäästi” totesi Sullivan venäläisten sijoittaneen kymmeniätuhansia joukkoja Ukrainaan ja sen lähialueille.

- Siksi olen seisonut tällä korokkeella toistuvasti viime kuukausien aikana, varoittaen siitä ja kertonut, mitä seurauksia sillä olisi Yhdysvaltojen ja liittolaistemme ja kumppaneidemme osalta.

Sullivanin mukaan Yhdysvallat on tehnyt Venäjälle hyvin selväksi sen, millaiset sotilaallisten toimien tai epävakauden aiheuttamisen kustannukset ja seuraukset olisivat. Yhdysvallat kulkisi mieluiten diplomatian tietä, mutta Venäjän tulee tehdä omat ratkaisunsa, Sullivan sanoi.

Kokouksia Brysselissä, Genevessä ja Wienissä

Ukrainan jännittyneestä tilanteesta on keskusteltu pitkin viikkoa eri kokoonpanoilla Brysselissä sekä Genevessä. Torstaina Venäjän turvallisuusvaatimuksia Yhdysvalloille ja Natolle käsiteltiin Etyjin pysyvässä neuvostossa Wienissä.

Yhdysvaltain Etyj-suurlähettiläs Carpenter ei etukäteen uskonut, että torstain kokouksesta olisi luvassa konkreettisia tuloksia.

Carpenterin mukaan osapuolten näkökannat ovat vastakkaiset, mikä ei kuitenkaan merkitse sitä, ettei joitain yhteisymmärryksen alueita olisi mahdollista löytää. Mahdolliset keskustelut saattavat hänen mukaansa kestää kuukausia tai jopa vuoden. On epäselvää kelpaako tämä Venäjälle, joka on etukäteen toivonut nopeita neuvotteluja turvallisuusvaatimuksistaan.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvonantaja Sullivan sanoi, että seuraavaa neuvottelua ei ole sovittu, mutta Yhdysvallat pysyy yhteyksissä liittolaistensa, kumppaneidensa sekä venäläisten kanssa. Siitä mitä tapahtuu seuraavaksi, tehdään päätöksiä tulevina päivinä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE