Politiikka

Tutkijat: Isät enemmän vanhempainvapaalle!

Hallitus uudistaa perhevapaita. Isille halutaan enemmän vastuuta.
Hallitus uudistaa perhevapaita. Isille halutaan enemmän vastuuta.
Hallitus uudistaa perhevapaita. Isille halutaan enemmän vastuuta.

Isät saadaan pitämään pidempiä vanhempainvapaita vain isäkiintiötä kasvattamalla, katsovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat. Perhevapaamallin pitäisi tutkijoiden mukaan pidentää isän kiintiötä, mutta jättää silti joku osa vanhempien jaettavissa olevaksi.

– Vain isille nimetty ansiosidonnainen vapaa mielletään itsestään selvästi isien vapaaksi, joten isien perhevapaiden käyttö lisääntyy nimenomaan tätä isyysvapaata pidentämällä, sanoo erikoistutkija Johanna Närvi.

Närvi on yhdessä tutkimuspäällikkö Minna Salmen kanssa analysoinut useita viime ja tämän vuoden aikana esiteltyjä perhevapaamalleja. He käyttävät kriteereinä tasa-arvonäkökulman lisäksi muun muassa pikkulapsiperheiden toimeentulon parantamista ja eriarvoistumisen välttämistä.

Hallitus on parhaillaan aloittamassa perhevapaiden uudistamista. Poliittisten linjausten on määrä valmistua vielä loppuvuoden aikana.

Tavoite sukupuolten tasa-arvon vahvistumisesta ei toteutuisi useissa viime aikoina esitellyissä perhevapaiden uudistamisen malleissa, THL:n tutkijat arvioivat.

Isien kotonaolon yleistyminen on kyseenalaista esimerkiksi malleissa, joissa vanhempainrahakautta pidennettäisiin vanhempien jaettavissa olevan vapaan osalta.

Tutkijoiden mukaan tilastot kertovat, että tämän osuuden käyttävät äidit lähes sataprosenttisesti. Myös mallit, joissa isä voisi siirtää osan kiintiöstään äidille, johtaisivat tutkijoiden mukaan lähinnä tilanteen pysymiseen nykyisen kaltaisena.

Tutkijat kyseenalaistavat näillä perusteilla esimerkiksi SAK:n, Akavan ja kokoomuksen esittelemien mallien tasa-arvovaikutukset.

Kotihoidontuen tuen poistosta ei suurta helpotusta työllisyyteen

Tutkijat ottavat kantaa myös kotihoidon tuesta käytyyn keskusteluun. Heidän mukaansa sen lyhentämisestä on turha hakea suurta apua äitien työllisyysasteen nostoon, sillä nimenomaan pitkään kotihoidon tuella olevien on todennäköisesti vaikea löytää työtä, sillä he ovat usein vähemmän koulutettuja eivätkä ole olleet työssä ennen lapsen syntymää.

– Tukikauden lyhentäminen varmaankin lisäisi työvoimaan tarjontaa, mutta se ei suoraan käänny työllisyyden lisääntymiseksi. Osa äideistä päätyisi työttömiksi, sanoo tutkimuspäällikkö Minna Salmi.

Tutkijat korostavat, että perhevapaiden uudistamisen ohella pitäisi kiinnittää huomiota päivähoidon laatuun ja hintaan. Jos äitejä halutaan saada ansiotyöhön, ei ole viisasta samaan aikaan heikentää päivähoidon laatua tai rajoittaa subjektiivista päivähoito-oikeutta. Toisaalta korkeat päivähoitomaksut vaikuttavat kielteisesti vähän koulutettujen äitien osallistumiseen työmarkkinoille.

Susanna Jääskeläinen, STT

 

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat