Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Tutkimus: Valtaosa toisen asteen opiskelijoista kokee epävarmuutta tulevasta urastaan

Istock

Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa toisen asteen opiskelijoista kokee epävarmuutta tulevasta urastaan ja murehtii siihen liittyviä valintoja.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa noin 76 prosenttia opiskelijoista kertoi tuntevansa ahdistusta työelämästä ja ammatillisesta identiteetistään. Vain noin viisi prosenttia oli tehnyt selkeän työelämää ja ammattia koskevan valinnan ja sitoutunut siihen.

Tulevasta urasta murehtiminen oli yleisempää lukiolaisilla. Työurastaan epävarmat ammatillisen koulutuksen opiskelijat pohtivat kuitenkin useammin opintojen keskeyttämistä.

– Se, että ammatillisessa koulutuksessa oleva opiskelija murehtii omaa ammatillista identiteettiään, on syytä ottaa vakavasti. Hänen on luultavasti vaikea motivoitua ja sitoutua opintoihinsa, jos tulevaisuuden tavoitteet ovat hyvin epäselvät, tutkimusta johtava akatemiatutkija Kati Vasalampi sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 3 000 suomalaisnuoren työelämään ja ammattiin liittyvää identiteettiä toisen asteen opintojen ensimmäisen vuoden aikana.

Tutkimus toteutettiin osana koulupudokkuutta tarkastelevaa tutkimushanketta, jossa muun muassa selvitetään erilaisia pudokkuuteen ja syrjäytymiseen johtavia kehityspolkuja. Hanke jatkuu 31.8.2024 saakka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE