Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Tutkimus: Vuorokausirytmillä vaikutus mielenterveyteen keski-iässä – iltavirkuilla enemmän masennusoireita

Vuorokausirytmin pysyvyydellä on merkitystä mielenterveydelle keski-iässä, kertoo keskiviikkona julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus. Kyselytutkimuksessa seurattiin samojen henkilöiden vuorokausirytmiä kymmenen vuoden ajan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Iltavirkuilla, joilla vuorokausirytmi pysyi vakaana, esiintyi muita enemmän riittämätöntä unta, psyykkistä kuormittuneisuutta ja masennusoireita. Tällä ryhmällä myös esiintyi päivärytmiväsymystä eli arki- ja vapaapäivien unirytmin vaihtelua.

Maltillinen muutos aamupainotteisemmaksi vähensi näillä iltavirkuilla psyykkisiä oireita.

TULOKSISTA myös ilmeni, että yksilöllinen vuorokausirytmi on varsin pysyvä ominaisuus 42-52 vuoden iässä. Aamu- ja iltavirkkuuden muutokset ovat pääosin maltillisia.

Vain alle yksi prosentti tutkimusryhmässä olleista kertoi muuttuneensa voimakkaasti iltavirkusta voimakkaasti aamuvirkuksi tai päinvastoin. Sen sijaan lähes 60 prosenttia vastaajista ei havainnut lainkaan muutosta vuorokausirytmissään seurannan aikana.

-  Tuloksemme vuorokausirytmin pysyvyydestä keski-iässä osoittaa, miten sisäsyntyinen ominaisuus vuorokausirytmi on. Tätä tukevat aiemmat löydökset esimerkiksi vuorokausirytmin voimakkaasta periytymisestä. Nyt olemme kuitenkin voineet osoittaa, että suuret muutokset tässä ominaisuudessa ovat todellakin harvinaisia tutkimassamme ikäluokassa, toteaa THL:n vieraileva tutkija, kansanterveystieteiden dosentti Ilona Merikanto.

Vuorokausirytmin pysyvyyden ja muutosten yhteyttä mielenterveyteen on THL:n mukaan tutkittu vain vähän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE