Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Tutkimuslaitos löysi kiintoisan tilastovääristymän – usea vuokrafirma hakee duunaria samaan paikkaan

Lehtikuva/Markku Ulander
PTT:n ekonomisti Janne Huovari löysi mielenkiintoisen tilastovääristymän.

Ongelmat avointen työpaikkojen ja työttömien kohtaamisessa voivat olla ajateltua pienempiä, arvioi Pellervon taloustutkimus.

Demokraatti.fi/STT

– Näyttää siltä, ettei se ehkä olekaan ollut niin suuri ongelma kuin miltä on näyttänyt, sanoi PTT:n ekonomisti Janne Huovari torstaina PTT:n talousennusteen julkistamisen yhteydessä.

PTT:n arvio on kiinnostava, sillä kohtaanto-ongelmat ovat olleet laajasti esillä talouspoliittisessa keskustelussa. Kohtaanto-ongelmassa on kyse siitä, että työttömät ja avoimet työpaikat eivät kohtaa alueellisesti tai ammatillisesti.

Viime vuosina avoimien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden määrät ovat kasvaneet samanaikaisesti. Tämä on nähty merkkinä kohtaanto-ongelmasta. PTT:n mukaan alkuvuonna ongelma ei ole enää ainakaan pahentunut, sillä työttömyys on kääntynyt laskuun avointen työpaikkojen lisääntyessä.

Alueiden väliset erot ovat kuitenkin suuret. Uudellamaalla avoimien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden välinen kohtaanto on varsin heikkoa. Kainuussa puolestaan kohtaaminen näyttäisi toimivan.

Työnvälityksen muutos vaikuttaa

Pellervon taloustutkimuksen mukaan avointen työpaikkojen määrän kasvu viime vuosina on selittynyt lähes kokonaan työnvälitysyritysten työpaikoilla. PTT arvioi, että avointen työpaikkojen määrän kasvu ei ole välttämättä kertonut pahenevasta kohtaanto-ongelmasta vaan työnvälityksen muutoksesta.

Osa tilastojen osoittamasta kasvusta voi PTT:n mukaan olla myös harhaa, sillä sama avoin työpaikka on voinut olla välitettävänä useammassa työnvälitysyrityksessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaikka samaan työpaikkaan kaupan kassalla on etsinyt työntekijää useampi vuokratyöfirma.

SAK:n pääekonomistin Olli Koski pitää PTT:n havaintoja arvokkaina. Kosken mukaan pääongelmat Suomessa ovat työn kysyntäpuolella ja siihen olisi syytä kiinnittää huomioita.

Kohtaanto-ongelmaakin Suomen työmarkkinoilla Kosken mukaan on.

– Kyllä se alueellinen puoli varsinkin on ongelma. Meillä on hirveän suuri ero työttömyysasteissa ja työllisyysasteissa alueittain. Jos Uudenmaan työllisyysaste olisi koko maassa, ongelmat olisivat pienemmät, Koski sanoi STT:lle.

”On tultu vähän kronkelimmaksi molemmin suunnin”

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala arvioi, että vuokrapaikkojen osalta voi olla jonkin verran päällekkäisyyttä.

– Mahdollisesti meidän rekisterissä on pikkuisen enemmän niitä paikkoja, kuin mitä se todellinen tilanne on, Tuomaala kommentoi STT:lle.
Tuomaalan mukaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat saattavat pahentua taloustilanteen parantuessa. Työvoiman saatavuusongelmat voivat yleistyä.

– Työnantaja haluaa työvoimaltaan enemmän ja vastaavasti työnhakija karsastaa tiettyjä työtehtäviä. On tultu vähän kronkelimmaksi molemmin suunnin.

Olli Kuivaniemi

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE