Politiikka
5.7.2017 12:12 ・ Päivitetty: 5.7.2017 12:31
”Työ on niin suuri” – Hallitus antaa valinnanvapaudesta kokonaan uuden esityksen
Hallitus antaa sote-uudistuksen valinnanvapauslaista kokonaan uuden esityksen alkuvuodesta 2018. Eduskunnan jo käsittelyssä oleviin sote-järjestämis- ja maakuntalakeihin tehdään valiokunnan edellyttämät muutokset eduskunnan valiokunnissa ministeriöiden vastinemenettelyllä.
– Työ on niin suuri, että siitä (valinnanvapauslaista) annetaan kokonaan uusi esitys, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi Valtioneuvoston linnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
– On selvää, että esmierkiksi syksyllä tarvitaan kuuden viikon lausuntokierros.
Eduskunta tulee käsittelemään lakiesityskokonaisuutta hänen mukaansa keväällä 2018.
– Toimeenpanoon saadaan näin pidempi aika, ja maakunnissa voidaan valmistautua uudistukseen paremmin, Sipilä totesi.
Uudistus astuu voimaan 1.1.2020 alkaen.
Hallitus on neuvotteluissaan päättänyt lykätä sote- ja maakuntauudistusta siten, että uudistus astuu voimaan 1.1.2020 alkaen. Maakuntavaalit järjestetään puolestaan ensi vuoden lokakuussa. Valtioneuvosto kertoo astiasta tiedotteessaan.
Lisää aiheesta
Eduskunnan käsittelyssä oleviin lakiesityksiin tehdään perustuslakivaliokunnan viime viikolla julkaistussa lausunnossa edellytetyt muutokset.
Muilta osin sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset eivät ole auki. Perustusvaliokunnan toiveen mukaisesti maakunta-, sote- ja valinnanvapauslait käsitellään eduskunnassa yhtäaikaisesti.
– Itse ajattelin vielä viime viikolla, että uudistusten voimaantulo vuonna 2019 on realistinen, mutta nyt kun olen kuullut useita virkamiehiä muutosten suuruudesta, niin olen tyytyväinen, että aikaa tulee nyt lisää.
Lokakuussa 2018 järjestettävien maakuntavaalien sekä uudistuksen voimaan astumisen väliin jää kevään 2019 eduskuntavaalit. Sipilän mukaan eduskuntavaalit eivät vaikuta uudistusten toimeenpanoon.
– Oppositio oli mukana perustuslakivaliokunnassa sekä tulee olemaan mukana eduskuntakäsittelyssä normaalisti. Parlamentaariseen työhön ei ole enää tässä vaiheessa aikaa, Sipilä totesi.
– Uudistusta on tehty 10 vuotta ja se on törmännyt 3 kertaa perustuslakivaliokuntaan. Ehdimme tehdä tämän vaalikauden aikana kaikki uudistukset.
Hallitus aikoo kuunnella asiantuntijoita yhtä hyvin kuin tähänkin saakka.
Sipilän mukaan hallitus aikoo kuunnella asiantuntijoita yhtä hyvin, kuin tähänkin saakka.
– Nyt meillä on perustuslakivaliokunnan askelmerkit siitä, että yhtiöittämistä ei tarvita. Poliittiset linjaukset on tehty jo aikaisemmin ja nyt meillä on perustuslakivaliokunnan lausunto. Nyt tulee sovittaa nämä yhteen, hän totesi.
Valtioneuvoston tiedotteessa todetaan, että perustuslakivaliokunta ei pidä sote-uudistuksen peruspilareita maakunnallisesta järjestämisestä, rahoituksesta tai valinnanvapaudesta peruslähtökohdiltaan ongelmallisina.
Ongelmallisiksi ei tiedotteen mukaan liioin koettu valinnanvapauden toteuttamisen keinoja, joita ovat sosiaali- ja terveyskeskukset, suunhoidon yksiköt, asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti.
Perustuslakivaliokunta esittää niihin kuitenkin useita perusteltuja muutoksia. Valinnanvapauden kokeiluja ja pilottihankkeita viedään eteenpäin.
Uuden valinnanvapauslakiesityksen valmistelu tapahtuu pelkästään virkatyönä. Virkamiehet laativat kokonaisesityksen valinnanvapauslaiksi ja reformiryhmä käsittelee sen yhtenä kokonaisuutena.
Jatkossa on Sipilän mukaan luontevaa pitää kuntavaalit ja maakuntavaalit samanaikaisesti. Vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat hänen mielestään teknisesti liian myöhään, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää niiden kanssa samaan aikaan.
Hän toivookin, että äänestysprosentti ei jäisi lokakuun 2018 maakuntavaaleissa alhaiseksi.
– Sen eteen voimme kaikki tehdä töitä, hän totesi.
Juttua on korjattu klo 15:17.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.