Politiikka

Työehtojen yleissitovuudelle täysteilaus kauppakamarien kyselyssä

Lehtikuva
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.
Lehtikuva
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.
Lehtikuva
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.

Suomalaiset yritysjohtajat antavat hallituksen toiminnalle arvosanan 7,1 asteikolla 4–10. Arvosana on sama kuin kesäkuussa, mutta on pudonnut jonkun verran vuoden takaisesta tasosta (7,4).

Työehtojen yleissitovuus saa murskaavan tuomion. Kauppakamarien Yritysparlamentti-kyselyyn vastanneista yritysjohtajista 95 prosenttia kannattaa yleissitovuuden poistamista tai keventämistä.

Yritysparlamentti-kyselyyn osallistuneet yritysjohtajat ottavat selkeän kannan työehtosopimusten yleissitovuudesta. Vastanneista 45 prosenttia on sitä mieltä, että yleissitovuus pitäisi lopettaa ja 50 prosenttia sitä mieltä, että yleissitovuutta pitäisi keventää. Vastanneista kolme prosenttia toteaa, että nykyinen kattavuus on hyvä.

Yritysjohtajien mielipiteet Suomen kehityksestä eivät ole muuttuneet kesän jälkeen. Johtajat antavat arvosanan 7,2 kysymykseen ”Onko Suomi menossa oikeaan suuntaan?”. Vastaava luku oli kesäkuussa 7,3 ja viime vuoden marraskuussa 6,9.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilän mukaan taloudessa on elpymisen merkkejä yritystasolla, mutta ne eivät vielä heijastu yritysjohtajien arvioihin Suomen tulevasta kehityksestä.

– Yritysjohtajien näkemys työehtosopimusten yleissitovuuden poistamisesta tai keventämisestä on syytä ottaa vakavasti, Penttilä sanoo.

Kyselyyn vastanneista yritysjohtajista 95 prosenttia kannattaa yleissitovuuden poistamista tai keventämistä.

Yritysjohtajien antama arvosana hallituksen sote- ja aluehallintouudistukselle (6,4) on suunnilleen samalla tasolla kuin kesäkuussa (6,5). Myös arvio hallituksen veropolitiikasta on pysynyt samana kuin kesäkuussa (6,6). Sääntelyn purkamisessa hallituksen saama arvosana on heikentynyt ja on nyt 6,5. Vastaava luku oli kesäkuussa 6,9.

Vastaajat antavat hallituksen toiminnalle yleisellä tasolla arvosanan 7,1 eli saman luvun kuin kesäkuussa. Marraskuussa 2015 vastaava arvosana oli 7,4.

Opposition saama arvosana on edelleen yhtä alhaisella tasolla kuin kahdessa aikaisemmassa kyselyssä. Arvosana on tällä kertaa sama kuin kesäkuussa eli 5,4.

Tiedot ilmenevät Keskuskauppakamarin toteuttamasta Yritysparlamentti-kyselystä, joka suunnattiin noin 400 yritysjohtajalle eri puolella Suomea.

Kysely toteutetaan kaksi kertaa vuodessa, ja vastausprosentti oli tällä kertaa 45.

Vastaajat kuuluvat Keskuskauppakamarin valtuuskuntaan, Keskuskauppakamarin hallitukseen, alueellisten kauppakamarien hallituksiin tai Kansainvälisen kauppakamari ICC:n Suomen osaston hallitukseen. Kysely toteutettiin 18.-23. marraskuuta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat