Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Työllisyyspalvelut tuodaan jatkossa lähelle niin työnhakijaa kuin työnantajaa” – mietintö historiallisesta uudistuksesta valmistui

Arja Jokiaho

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai valmiiksi mietintönsä työllisyyspalvelujen siirrosta kuntiin eli niin sanotusta TE24-uudistuksesta.

Demokraatti

Demokraatti

– Kyseessä on historiallinen muutos. Työllisyyspalvelut tuodaan jatkossa lähelle työelämän molempia osapuolia – niin työnhakijaa kuin työnantajaa. Kunnat ja alueet voivat tarjota omista lähtökohdistaan asiakkaille kohdennettuja, paikallisiin tarpeisiin sopivia palveluita, kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela (sd.) kertoo tiedotteessa.

Uudistuksessa julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille. Uudistuksen tarkoitus on luoda palvelurakenne, joka tukee työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä lisää työ- ja elinkeinopalveluiden saatavuutta. Lain on tarkoitus astua pääosin voimaan vuoden 2025 alussa.

Palvelujen siirron yhteydessä kunnille luodaan uusi rahoitusmalli, jonka tarkoituksena on kannustaa kuntia kehittämään toimintaansa. Uudistuksen arvioidaan vahvistavan Suomen työllisyyttä 7 000 – 10 000 lisätyöllisellä, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SDP:n edustajat kertovat tiedotteessa.

– Uudistuksen myötä meille syntyy Suomeen palvelurakenne, joka tukee nopeaa työllistymistä. On järkevää, että työllisyyspalvelut, kunnan tarjoamat koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat kaikki saman järjestäjän eli kunnan vastuulla. Näin palvelut tukevat nopeamman työllistymisen tavoitetta ja alueen elinkeinoelämän tarpeita. Lisäksi tulee pitää huolta siitä, että työllisyysalueiden kesken etenkin raja-alueilla käydään tarvittaessa aktiivista keskustelua, kansanedustaja Ilmari Nurminen sanoo.

Lakiesityksen työllisyysalueiden työvoiman vähimmäismäärä on herättänyt huolestunutta keskustelua lakiesitystä valmisteltaessa. Tiedotteessa kerrotaan valiokunnan ottaneen huomioon 20 000 henkilön työvoiman vähimmäismäärään liittyvään problematiikkaan.

– Valiokunta katsoo, että työvoimapalveluiden saatavuus tulee turvata Suomessa kaikille yhdenvertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Valiokunnan mielestä työvoimapalvelut on tarkoituksenmukaista järjestää alueella, jolla on palvelujen järjestämiseksi riittävä väestöpohja ja resurssit. Lisäksi lähipalvelut tulee taata etenkin heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille sekä niille, jotka eivät voi käyttää laajasti digitaalisia palveluita, kansanedustaja Kim Berg taustoittaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE