Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Uutiset

Työllisyyttä on edistettävä luontoarvoja kunnioittaen

Kimmo Laitinen
"Kestävä kehitys on ajattelu- ja toimintatapa", sanoo Heli Lehtelä.

Tamperelaisen Heli Lehtelän, 39, lapset ovat kasvaneet pikkulapsiajan ohi. Nyt teekupin voi juoda lämmittämättä sitä välillä kertaakaan, joten elämän soljuu tällä hetkellä eteenpäin iloisen rauhallisesti. Leppoisuuteen tuo oman tunnelmansa kuntavaalien loppurutistus.

Jyrki Liikka

Joulun alla Lehtelän kotiin asettuneet kissat tosin muistuttavat pieniä lapsia.

– Ne tulivat meille eläinsuojeluyhdistyksen kautta ja tarvitsevat taustansa vuoksi enemmän totutteluaikaa uusiin asioihin verrattuna täysin kesyihin elämiin. Olemme juuri aloittaneet valjaissa ulkoilun harjoittelemisen.

Työn puolelle kuuluu hyvää.

– Vuoden alusta sain vakituisen käsityönopettajan paikan ja tänä vuonna olen lisäksi saanut opettaa musiikkia.

Nämä vaalit ovat olleet myös Lehtelälle haastavat, koska ihmisten kohtaaminen kasvokkain on jäänyt lähes kokonaan pois.

– Olen niitä ihmisiä, jotka kävelevät mielellään torilla jakamassa mainoksia ja kuuntelevat ohikulkijoiden ajatuksia. Facebookissa ja Instagramissa olen ollut jo vuosia. Yritän somessa tehdä itseni tunnetuksi henkilönä. Samoin olen kirjoitellut harvakseen blogia, joka oli tarkoitus pitää alun perin anonyyminä.

– Ehdokkuuttani tukemaan julkistin siellä kuka olen. Vaalien myötä avasin myös YouTubeen oman kanavan. Videoilla kerron enemmänkin itsestäni kuin vaalilupauksista.

Yhteistyö muiden ehdokkaiden kanssa on rajoittunut Hakametsän demarien ehdokkaisiin, joiden kanssa Lehtelä on tehnyt yhteisiä vaalivideoita.

Vaali-Minin voi bongata, siinä on kasvokuva ja numero kyljessä.

Vaalikoneiden täyttäminen oli Lehtelällekin melkoinen rupeama.

– Niiden mustavalkoiset kysymykset vaativat perusteluja pelkän rastimisen lisäksi.

Mainosten tekeminen ja jakaminen ovat myös ajankohtaista. Pienen budjetin ehdokkaan on tarkkaan mietittävä tehokkaimmat mainostamisen keinot.

– Askartelin siemenpusseja, joita jaan omalle asuinalueelleni mainosten ohessa. Auto on teipattu: Vaali-Minin voi bongata, siinä on kasvokuva ja numero kyljessä.

Muuten olen vain oma itseni ja toivon sen riittävän.

Lehtelän vaaliteemoihin kuuluvat koulutus ja kasvatus. Niihin sisältyvät laadukkaan koulutuksen edistäminen, terveydenhuollolliset palvelut ja harrastaminen.

– Opetushenkilöstön on oltava koulutettua ja hyvinvoivaa. Oppimisympäristöjen tulee olla terveellisiä käyttäjilleen ja ryhmäkoot pysyttävä maltillisina.

Lehtelä korostaa, että mielenterveyspalvelut on saatava kuntoon keinolla millä hyvänsä.

Yksilön hyvinvointi edistää yhteisön ja koko kunnan hyvinvointia.

– Palveluihin on laitettava lisää rahaa ja palkattava lisää henkilökuntaa. Nuorisopsykiatriassa ei saa tulevan vaalikauden lopulla olla kuukausien jonoja. Haluan olla edistämässä koulun sekä sosiaali- ja terveyspalvelut kattavaa toimintamallia, jossa palveluita on saatavana nykyistä tehokkaammin ja nopeammin.

Toinen kokonaisuus on kulttuuri ja hyvinvointi.

Lehtelä muistuttaa, että ihminen on monipuolinen ja monimutkainen kokonaisuus, joten hyvinvointi rakentuu useista erilaisista osasista.

– Yksilön hyvinvointi edistää yhteisön ja koko kunnan hyvinvointia. Myös aikuisten mielenterveyspalveluja ja päihdehoitoa pitää kehittää todellisia tarpeita vastaaviksi. Vaikka pitkäkestoiset hoitomuodot maksavat hetkellisesti enemmän, pitkällä tähtäimellä ne tulevat kunnalle halvemmiksi.

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat yksi keskeinen osa hyvinvointia.

– Kulttuuri ja liikunta eivät ole vain kivaa puuhastelua, vaan tutkimustenkin valossa aivoja kehittävää ja kuntouttavaa toimintaa, jossa keho ja mieli toimivat yhdessä.

Kunnan on tuettava harrastamisen edellytyksiä, koska koulunkäynti tarvitsee vastapainokseen vapaa-aikaa, joka vahvistaa onnistumisen kokemuksia ja luo yhteisöllisyyden tunnetta. Aikuisten harrastamisen edistäminen on tärkeää samoista syistä.

Kulttuurin ja hyvinvoinnin teemoihin liittyvät oleellisesti myös asuinalueiden viihtyisyys ja terveellinen elinympäristö.

– Tampereen kulttuurikenttä on eläväinen ja monipuolinen. Kulttuurialan koulutusta Tampereella tulisi mielestäni vahvistaa ja kaupungin käyttää entistä enemmän kulttuurialan toimijoita palveluita tukemassa.

Kolmannesta korista löytyy kestävä kehitys.

– Ilman työtä ja työntekijöitä ei ole elävää kuntaa. Työ on jatkuvassa muutoksessa arvojen, kuluttamisen ja tarpeiden muuttuessa ajasta toiseen. Kunnan rooli on tarjota työlle edellytyksiä. Toiveideni Tampere edistää työllisyyttä luontoarvoja kunnioittaen.

Lehtelän mukaan työn edellytysten luomisen sekä kaavoituksen ja rakentamisen ohjailun avulla pääsemme suhteellisen nopeasti hiilineutraaliin tavoitteeseen.

Kestävä kehitys on ajattelu- ja toimintatapa.

Koen Tampereen olevan edelläkävijä ja vastuullisen päätöksenteon kunta.

– Kaikessa päätöksenteossa on huomioitava kestävä kehitys ja luonto, koska elinolosuhteemme ovat riippuvaisia luonnon hyvinvoinnista. Luonnon on oltava monimuotoinen säilyäkseen terveenä. Kaupungin tulee olla luomassa kestäviä toimintatapoja, joita työntekijät sitoutuvat toteuttamaan, koska usein jo pienet muutokset tuovat melko suuria yksittäisiä vaikutuksia.

Lehtelä liittyi nuorisodemareihin lukioaikana, kun Tarja Halonen valittiin presidentiksi vuonna 2000. Lukion historianopettaja kannusti opiskelijoita kyseenalaistamaan ja olemaan kiinnostunut yhteiskunnasta.

– Muistan vieläkin tuon ylpeyden tunteen suomalaisesta yhteiskunnasta. Huomasin demareiden arvojen olevan samoja mitä itselläni on. Meillä kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo ja kaikille on mahdollistettava elämisen perusoikeudet, kuten terveydenhuolto, koulutus ja toimeentulo.

Jokainen meistä voi olla edistämässä yhteisönsä toimintaa.

Melko tuoreen tamperelaisen mielestä nykyinen kotikaupunki on uskomattoman upea kaupunki, ilmeeltään raikas, viihtyisä ja luonnonläheinen.

– Koen Tampereen olevan edelläkävijä ja vastuullisen päätöksenteon kunta, Lehteä summaa.

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE