Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työmarkkinalegenda: “Tihenevät poliittiset mielenosoitukset ja lakot ovat tulleet jäädäkseen”

Eläkkeellä oleva legendaarinen työantajapomo Lasse Laatusen mukaan perjantaina pidettävä mieleilmaus ns. aktiivimallia Helsingin Senaatintorilla ei palvele kenenkään etua, ei edes mielenosoittajien. Hänen mukaansa mielenosoitukset ovat tuuleen huutamista.

“Aktiivimalli oli jo säädetty eduskunnassa, kun SAK vasta heräsi. Herääminen tapahtui kansalaisaloitteen myötä. SAK lakkoilee itse asiassa omaa, romahtanutta edunvalvontaansa vastaan. Ei osattu ajoissa neuvotella. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto taisi tiedotteessaan paljastaa totuuden: näytetään, mitä Sipilän hallituksesta ajatellaan. Mielenilmausten syy on enemmänkin hallituksen inho kuin aktiivimalli”, Laatunen väittää blogikirjoituksessaan Iltalehdessä.

Laatunen arvioi, että hajautetun työmarkkinamallin myötä työmarkkinajärjestöjen halu ja kyky sopia lainsäädäntöuudistuksista on heikentynyt.

“Tuloksia ei ole juuri näkynyt. Tämä lienee ollut työnantajapuolen tavoite. Edetään kohti parlamentaarista päätöksentekoa.”

Laatunen arvelee, että tihenevät poliittiset mielenosoitukset ja lakot ovat tulleet jäädäkseen.

“Hallitusten voimasuhteet vaihtuvat vaalikausittain. Uudistuspolitiikasta tulee tempoilevaa. Tiedän poliittisen lainvalmistelun tason kokemuksesta. Ei se hääppöistä ole. Aktiivimallihäkkyrällekin voisi hakea patentin.”

Laatusen mukaan työmarkkinajärjestelmä on murroksessa.

Lisää aiheesta

“Yhden vaalikauden huumassa tulee helposti tehtyä kauaskantoisia virheitä. Työmarkkinapolitiikassa tarvitaan muutosta, mutta muutos kaipaa myös työmarkkinaosapuolten yhteistä ohjausta, jarruttamistakin vahinkojen välttämiseksi.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE