Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

6.4.2023 06:45 ・ Päivitetty: 6.4.2023 06:45

Työnantaja yritti vippaskonstia pilkkomalla palkkoja – ”Voi vaikuttaa korotuksiin negatiivisesti”

iStock

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian tietoon on tullut, että Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella työnantaja on pilkkonut sosiaalialalla työskentelevien tehtäväkohtaisia palkkoja.

Demokraatti

Demokraatti

Palkkarakennetta muutettiin Talentian mukaan liikkeenluovutuksen yhteydessä, eli kun työntekijät ja viranhaltijat siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille. Tuolloin tehtäväkohtainen palkka jaettiin kahteen osaan: tehtäväkohtaiseen palkkaan ja erillislisään.

Hyvinvointialueilla sovellettavan sote-sopimuksen mukaan tehtäväkohtaista palkkaa ei voi pilkkoa, eikä sen osia voi siirtää toisiin palkanosiin.

Talentia arvioi, että toimenpide saattaa olla vippaskonsti, jolla tehtäväkohtainen palkka saadaan näyttämään todellista korkeammalta.

– Pilkkominen voi johtaa hyvinvointialueella tehtävän palkkaharmonisoinnin tasoon alentavasti, Talentian neuvottelupäällikkö Tiina Kinnunen toteaa tiedotteessa.

PALKKAHARMONISAATIOSSA tehtäväkohtaiset palkat yhteensovitetaan nykyisen oikeuskäytännön mukaan korkeimpien tehtäväkohtaisten palkkojen tasolle, minkä takia juuri niitä usein pyritään pilkkomaan.

– Tämä heikentää harmonisoinnista saatavaa yhteistä hyötyä, kun ylin piikkipalkka laskee, Kinnunen selventää.

Pilkkomisesta ei ollut olemassa työpaikkakohtaista sopimusta työnantajien ja työntekijöiden edustajien kesken, eli paikallista sopimusta ei ollut tehty.

Talentian näkemyksen mukaan ainoastaan tehtävä ja sen vaativuus määrittävät tehtäväkohtaisen palkan. Lisät tulevat tähän päälle.

– Voi vaikuttaa jopa palkankorotusten määrään negatiivisesti, jos tehtäväkohtaista palkkaa pilkotaan keinotekoisilla lisillä. Emme tiedä, olisivatko sopimuskorotukset kohdistuneet myös esimerkiksi erillislisään, Kinnunen huomauttaa.

JULKISALAN koulutettujen neuvottelujärjestö Juko laati asiasta valvontapyynnön Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajiin (KT). Valvontapyynnön ansiosta KT ohjeisti hyvinvointialuetta korjaamaan menettelyään mahdollisimman pikaisesti.

– On hyvä, että virhe on korjattu. Toiveena on, ettei muillakaan hyvinvointialueilla erillislisää käytettäisi, eikä asiaan tarvitsisi puuttua valvontapyynnöin toistamiseen, Kinnunen toteaa.

Talentia korostaa, että millään palkanosilla ei pidä pyrkiä näennäisesti vaikuttamaan tehtäväkohtaisen palkan tasoon. Esimerkiksi henkilökohtainen lisä ja rekrytointilisä ovat erillisiä palkanosiaan, ja niillä tulee olla sopimuksen mukainen peruste, joka pitää aina ilmoittaa työntekijöille ja viranhaltijoille.

– Mikäli tehtäväkohtaista palkkaa pilkotaan näiden avulla, Talentia selvittää ja tarvittaessa puuttuu väärinkäytöksiin, Kinnunen painottaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU