Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Työmarkkinat

Työntekijöiden kokemuksissa työllisyyden kuntakokeiluista ”hätkähdyttävät erot”, osoittaa tuore kysely

LEHTIKUVA / SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Jopa 60 % TE-toimistoista siirtyneistä kertoo, että kokemukset kuntakokeiluissa työskentelystä ovat olleet erittäin tai melko huonoja. Myös kunnista kokeiluihin siirtyneissä on tyytymättömiä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Sen sijaan suoraan kuntakokeiluun palkatuilla enemmistön (66 %) ensikokemukset uudesta työstä ovat melko tai erittäin hyviä.

TE-toimistosta siirtyneistä 44 % ja kunnasta siirtyneistä 38 % arvioi työssä jaksamisensa huonoksi tai erittäin huonoksi. Toisaalta suoraan kokeiluun siirtyneistä kukaan ei arvioinut työssä jaksamistaan huonoksi.

Ristiriitaiset tulokset ilmenevät Akavan Erityisalojen ja sen jäsenyhdistyksen Specian kyselystä, joka toteutettiin keväällä käynnistyneiden työllisyyden kuntakokeilujen alettua. Specian jäseniä työskentelee työvoimapalvelujen asiantuntijatehtävissä.

– Erot eri taustaisten työntekijöiden kokemuksissa ovat hätkähdyttävät. Kipuilevien kommenteista nousee kuva työn hallinnan puutteesta, joka nakertaa voimakkaasti työssä jaksamista. Mieltä painaa kokemus, ettei omaa työtä saa tehdä yhtä laadukkaasti kuin aikaisemmin, arvioi tiedotteessa toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

Tiedotteen mukaan valtavan organisaatiouudistuksen alkaminen pandemian keskellä näyttää pahentaneen tilannetta. Uuteen organisaatioon siirtyminen etätyöaikana hankaloitti perehtymistä entisestään ja lisäsi kuormitusta. Samaan aikaan ennätyslukemiin kasvanut työttömyys näkyi työmäärässä ja kokeiluihin siirtynyt henkilöstö oli jo valmiiksi kuormittunutta.

Akavan Erityisalat ja sen jäsenjärjestö Specia edustavat laajasti työvoimapalveluissa työskentelevää asiantuntijahenkilöstöä. Kyselyyn vastanneista 54 % oli Akavan Erityisalojen jäsenkuntaa.

– Huolestuimme kuntakokeilusta, koska siinä työskenteleviltä jäseniltämme tuli viestejä jaksamisongelmista. Kyselystä ilmeni, että tilanne vaihtelee paljon ja noin kolmasosalla menee ilahduttavan hyvin. Asioihin on kuitenkin puututtava pikaisesti, kun jopa kolmannes väestä arvioi työhyvinvointinsa huonoksi, Luomanmäki ja toiminnanjohtaja Saara Paavola Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry:stä sanovat tiedotteessa.

– Toivottavasti kyse oli pandemiaefektistä ja alkuvaiheen kangertelusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE