Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

”Työpaikan saaminen voi määrittää nuoren tulevaisuuden suunnan täysin” – Nuorisoala hakee ratkaisuja nuorisotyöttömyyteen

iStock

Suomen nuorisoalan kattojärjestö nostaa tapetille suomalaisten huolen nuorisotyöttömyydestä ja nuorten syrjäytymisestä.

Demokraatti

Demokraatti

Nuorisoala ry muistuttaa, että työllisyys, koulutus ja toimeentulo ovat keskeisiä tekijöitä, jotka kiinnittävät nuoria osaksi yhteiskuntaa. Vastaavasti huono-osaisuus ja pahoinvointi voivat etäännyttää yhteiskunnan toiminnoista ja johtaa erilaiseen oireiluun.

– Työpaikan saaminen voi määrittää nuoren tulevaisuuden suunnan täysin. Pelkällä tiukalla kädenpuristuksella ei tässä yhteiskunnassa kuitenkaan työtä enää saa: marraskuussa yhtä avointa työpaikkaa kohden oli yli 13 työtöntä työnhakijaa. Sellaisessa kilpailussa ei nuori voi voittaa, Nuorisoalan vaikuttamisen asiantuntija Annika Nevanpää sanoo tiedotteessa.

Kattojärjestö huomauttaa, että Ilta-Sanomien taannoisen kyselyn mukaan nuorten syrjäytyminen ja nuorisotyöttömyys huolettavat suomalaisia jopa yhtä paljon kuin Venäjän aiheuttama sotilaallinen uhka.

– Nuorten työllisyystilanne, työllistymisen edellytykset ja työkyky huolestuttavat meitä paitsi nuorten itsensä, myös yhteiskuntamme tulevaisuuden vuoksi. Esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa oli lähes kaksinkertainen määrä työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria vuonna 2023, tiedotteessa todetaan.

VIIME keväänä Nuorisoala toteutti Kuntaliiton kanssa kyselyn, jonka mukaan kaksi kolmesta kuntapäättäjästä ei usko, että heidän kunnassaan on riittävästi työllistymismahdollisuuksia nuorille aikuisille.

Nuorisoala muistuttaa, että nuorten työllistymismahdollisuuksiin vaikuttavat myös muita ikäryhmiä enemmän taloudelliset suhdanteet. Esimerkiksi järjestö nostaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenyritysten tarjoamat kesätyöpaikat. Vuonna 2023 niitä oli tarjolla 130 000, kun viime kesänä niitä tarjottiin vain 108 000.

Nuorisoala huomauttaa myös, että työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan marraskuussa oli lähes puolet vähemmän avoimia työpaikkoja kuin vuosi sitten. Pirkanmaalla sataa työnhakijaa kohden oli noin kuusi avointa työpaikkaa. Koko maassa jokaista avointa työpaikkaa kohden oli 13 työtöntä työnhakijaa.

Alle 25-vuotiaiden työttömyys oli kasvanut väestöryhmistä eniten (17,4 prosenttia) vuoden 2023 marraskuuhun verrattuna.

– ON selvää, että nuorten työttömyys kaipaa kipeästi ratkaisuja. Nuorisoalan ratkaisut nuorisotyöttömyyden korjaamiseksi laaditaan kutsumalla laajasti yhteiskunnan eri toimijoita yhteen, Nuorisoala toteaa tiedotteessa.

Järjestö on jo järjestänyt aiheesta webinaarin tammikuun alussa. Kuun lopulla luvassa on tiedotteen mukaan pyöreän pöydän keskustelu, jossa yritysmaailman sekä julkisen ja järjestösektorin keskeisiä toimijoita kokoontuu yhteen pohtimaan nuorisotyöttömyyden keskeisiä haasteita ja ratkaisuja.

Nuorisoala aikoo luovuttaa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirénille (kok.) nuorisotyöttömyyden ratkaisupaketin 18. helmikuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE