Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Työpaikat varmistavat parhaiten kunnan palvelut

Lauri Lyly (vas), Ashton Peasley, Ilmari Nurminen ja Pirjo Jokinen myhäilivät tyytyväisinä Sastamalan demarien vaalitilaisuudessa.

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly poikkesi Sastamalassa vauhdittamassa paikallista kuntavaalityötä. Lylyn keskeinen sanoma sastamalalaisille oli, että työpaikat varmistavat parhaiten kunnan palvelut. Sote-uudistuksen jälkeen kuntiin jää muunmuassa elinkeinopolitiikka, kaavoitus ja koulutus, joita tarvitaan työllisyyden edistämiseen. Työpaikat hakeutuvat sinne, missä on edellytykset kasvaa.

Sastamalan avainkysymys on, onko paikkakunnalla osaavia työntekijöitä. Tässä mielessä koulutuksen pitää olla kunnossa. Lisäksi pitää olla tontteja, asuntoja ja toimivat liikenneyhteydet. Tärkeätä on myös pitää työttömät työkykyisinä.

Yhdessä tekeminen satavuotiaan Suomen teemana

Monia asioita, muun muassa työehtosopimuksia, on tehty aikaisemmin kompromissien kautta yhdessä. Nyt niitä pyritään tekemään eduskunnan enemmistöllä. Vahvimman vapaus on tulossa uudeksi käytännöksi.

Lauri Lyly kertoi kuinka kiky-sopimusta aloitettaessa vuonna 2015 alussa ilmeni ristiriitaa.

-Kun hallitus halusi asettaa meille tavoitteet ja me (palkansaajapuoli) halusimme neuvotella omien tavoitteittemme pohjalta. Sitten väliin tulivat pakkolait, mielenilmaisut ja Sipilän kätilö-juttu. Syyskuussa tuli käänne, kun SAK esitti oman ratkaisuehdotuksensa. Kaikki asiantuntijatkin ilmoittivat, että jos tätä työnantajat eivät hyväksy, niin ollaan ihan ulkona.

– Kiky syntyi yli 90 prosentin kattavuudella. Se oli raskas taakka työntekijöille, mutta osoitti, että suomalainen työmies ja -nainen kantavat yhdessä Suomen kilpailukykyä. Ulkomailla ihmetellään miten me saamme neuvottelemalla tuloksia aikaan, muualla mennään heti kaduille, Lyly jatkoi.

Suomen malli hakusessa

Lauri Lylyn mielestä palkansaajilla oli selvät askelmerkit kiky-neuvotteluissa Suomen mallia varten, mutta ne eivät kelvanneet EK:lle.

– Nyt toivoisin, että ay-liike hakisi yhteistä ehdotusta Suomen mallista. Nyt kysytään ay-liikkeeltä enemmän solidaarisuutta kuin aikoihin. Meidän pitää huolehtia kaikille asialliset sopimukset seuraavalla neuvottelukierroksella.

-Me olemme tehneet monta sopimusta työllistämisen nimissä ja nyt työpaikkoja pitää ruveta syntymään, Lyly esitti vaativaan sävyyn työnantajien suuntaan.

-Hallitusohjelma oli EK:lle ja työnantajille lupaava, ja he uskoivat sen toteutuvan sellaisenaan. Neuvottelemalla muutimme työmarkkinoita koskevan sisällön palkansaajillekin kelpaavaksi. Pettymys on purkautunut muun muassa Metsäteollisuuden irtaantumisena EK:sta, Lyly sanoi.

Alpo Jokinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE