Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

14.6.2022 11:50 ・ Päivitetty: 14.6.2022 11:50

Työryhmältä tukku ehdotuksia kulttuurialan tukemiseksi – Honkonen: freelancereiden aseman parantaminen jää seuraavalle hallitukselle

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kulttuurialan jälleenrakennuksen haasteita ratkomaan asetettu työryhmä ehdottaa, että kulttuurialan rahoitusta nostetaan vuosittain 30 miljoonalla eurolla vuosien 2024-2027 aikana.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Alan rahoitus halutaan nostaa yhteen prosenttiin valtion talousarvion menoista vuoteen 2027 mennessä.

Työryhmä luovutti ehdotuksensa tänään tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkoselle (kesk.) (kuvassa).

-  Näkisin, että alan rahoituksen nostaminen on hallitusohjelmatasoinen asia. Tavoitteen realistisuuteen vaikuttaa esimerkiksi se, minkälainen kilpailu oletettavasti niukkenevista määrärahoista on tulevina vuosina, Honkonen sanoi raportin luovutustilaisuudessa.

Seuraavan hallituksen heiniksi jää muun muassa freelancerien aseman parantaminen.

-  Freelancer-uudistus on iso sosiaaliturvakysymys, eikä sen edistäminen aikataulujen puitteissa enää ole mahdollista tällä hallituskaudella, Honkonen sanoi.

Suomen elokuvasäätiön hallituksen puheenjohtaja Anne Brunila perusteli freelancerien aseman parantamista muun muassa sillä, että freelancerien määrä on lisääntynyt ja etenkin kulttuurialalla heidän toimeentulonsa tulee useista eri lähteistä.

-  Yhteiskunnan rakenteet eivät tunnista epätyypillisiä työsuhteita ja kulttuurialan freelancerit jäävät usein sosiaaliturvan ulkopuolelle. Esimerkiksi työvoimahallinnossa ei tunnisteta näiden ihmisten työnkuvia.

Työryhmän koostamassa raportissa ehdotetaan, että freelancerien asemaa parannetaan muun muassa sivu- ja päätoimisen yrittäjyyden käsitteitä selkeyttämällä sekä vahvistamalla freelancertyön erityispiirteiden tunnistamista työvoimahallinnon ohjeistuksissa, tulkinnoissa sekä ratkaisukäytännöissä.

Työryhmä ehdottaa kulttuuripoliittista selontekoa.

Työryhmä ehdottaa myös, että vuonna 2023 alkavalla hallituskaudella eduskunnalle annetaan kulttuuripoliittinen selonteko, jossa huomioidaan laajasti luovia aloja koskevat asiat.

Lisäksi työryhmä esittää kulttuurin ja luovien alojen yhdistämiseen liittyvien, hallinnonalarajat ylittävien haasteiden ratkaisuksi kulttuuri- ja luovia aloja käsittelevän ministeriryhmän perustamista seuraavalla hallituskaudella.

Muita työryhmän ehdotuksia ovat muun muassa yksityishenkilöitä koskevan yksityisten lahjoitusten verovähennysoikeuden laajentaminen tieteestä taiteeseen, taiteilija-apurahan euromäärän nostaminen sekä sisällöntekijöiden asemaan ja luoviin aloihin vaikuttavien EU-direktiivien toteuttaminen.

Silloinen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) asetti elokuussa 2021 työryhmän ratkaisemaan kulttuurialan jälleenrakennuksen ja tulevaisuuden haasteita. Tulevaisuustyöryhmän tehtävänä oli laatia ehdotuksia taide- ja kulttuurialan elpymiseksi ja vahvistamiseksi Suomessa.

Työryhmä perustettiin, koska kulttuurialaa koettelivat koronapandemia sekä veikkausvoittovarojen väheneminen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU