Politiikka
18.6.2021 11:24 ・ Päivitetty: 18.6.2021 11:24
”Työssä jaksaminen on parasta polttoainetta tuottavuudelle” – SDP:n Malm rohkaisee työaikakokeiluihin, variaatioita löytyy
SDP:n 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm pitää hyvänä, että Kalevi Sorsa -säätiön jälleen esiin nostama työaikakeskustelu saa näkyvyyttä.
Hän huomauttaa, että viime aikoina keskustelua ovat herättäneet lisäksi ulostulot siirtymisestä takaisin 7-päiväiseen työviikkoon ja vähintään 80 tunnin viikkotyöaikaan.
– Jos tällaista kehitystä edistettäisiin, palattaisiin ajassa 100 vuotta taaksepäin. Suomalaisissa yrityksissä katsotaan kuitenkin eteenpäin ja tämän päivän tärkein satsaus onkin työhyvinvointiin panostaminen. Työaikoihin liittyvät kokeilut ovat hyvä esimerkki tästä, Malm toteaa tiedotteessa.
Hänen mukaansa Kalevi Sorsa -säätiön julkaisun esillä pitämä malli toimii myös pakkotahtisessa prosessissa, jos on halukkuutta tehdä esimerkiksi 12 tunnin työvuoroja vaikkapa metsäteollisuudessa.
– Kaksi työntekijää voi keventää 6+6 tuntia, mutta yksi työntekijä voi tehdä vaikka 12 tuntia, jos haluaa pidemmän vapaan. Tämä antaa vaihtoehtoja variaatioille.
Malm huomauttaa, että edellisen hallituskauden kilpailukykysopimus lisäsi työaikaa, mutta ei tuottavuutta. Ennen kikyä tuottavuus oli nousussa, mutta sen tultua voimaan tuottavuus lähti laskemaan.
– Kikyn tarkoituksena oli työn yksikköhintakustannusten laskeminen ja sosiaaliturvamaksujen siirtäminen työnantajilta työntekijöiden harteille. Samalla aikavälillä myös yritysten t&k-investoinnit laskivat ennätysalas.
Lisää aiheesta
SDP:n varapuheenjohtaja näkee, että nyt suunta on toinen.
– Työssä jaksaminen on parasta polttoainetta tuottavuudelle. Mielestäni työelämää kannattaa ennemmin muuttaa sellaiseksi, että työssä jaksaa koko työuran kuin tehdä siitä niin uuvuttavaa, että jossain vaiheessa terveys ja jaksaminen on koetuksella. Työhyvinvoinnin edistäminen ja parantaminen ovat lääkkeitä työn tuottavuuden parantamiseen.
”Milloin Suomi uskaltautuu mukaan?”
Aiemmin työajan lyhentämistä on kokeiltu esimerkiksi Saksassa Porschen Zuffenhausenin tehtaalla. Siellä viikkotyöaika laskettiin 34 tuntiin ja työn tuottavuus parani vuositasolla kuusi prosenttia. Malmin mukaan positiivinen vaikutus on ollut merkittävä molemmin puolin.
– Tämä vanha uutinen tekee minut edelleen iloiseksi. Rohkeita kokeilijoita maailmalla on jo ollut, mutta milloin Suomi uskaltautuu mukaan?
Malm huomauttaa, että Suomessa puhutaan jatkuvasta työssä olemisesta, työehtojen heikennyksistä ja ylipäätään kaikista mahdollisista heikennyksistä työntekijän asemaan. Hän toivoisi, että kiinnitettäisiin huomiota oikeasti työssä jaksamisen ja työskentelyolosuhteiden parantamiseen sekä johtamiskulttuurin muutoksiin.
– Ne ovat juuri niitä asioita, mitkä työpaikoilla vaikuttavat työntekijöiden parempaan työn tuottavuuteen. Kun ihmisellä on hyvä olla töissä, hänen panoksensa työnantajalle on positiivinen. Tätä me tarvitsemme enenevässä määrin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
17.6.2021 10:31
Raportti: Nykyistä lyhyempi työaika lisää tehokkuutta – ”Jos antaa datan puhua puolestaan, 6+6 malli oli hyvä”