Politiikka
19.2.2019 14:51 ・ Päivitetty: 19.2.2019 14:51
“Työtöntä pitää tukea, ei kaivaa maata jalkojen alta” – hallituksen “kannustava” uudistus osoittautui etuusleikkuriksi
Eduskunta käsittelee tänään työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativaa, yli 140 00 allekirjoittajaa kerännyttä kansalaisaloitetta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti omassa mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, johon valiokunnan sd-edustajat jättivät eriävän mielipiteen.
SDP:n kansanedustaja, eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Suna Kymäläinen ei kehu hallitusta, joka esitteli vuonna 2017 aktiivimallin “kannustavana ja työvoimaa kehittävänä uudistuksena”.
– Tulokset eivät vastaa hallituksen kuvitelmia. Aktiivimalli on osoittautunut lähinnä työttömyysturvan etuusleikkuriksi ja aiheuttanut tarpeetonta byrokratiaa yksittäiselle työnhakijalle.
Kymäläinen huomauttaa, että työttömyysturvan heikennykset ovat vaikuttaneet erityisesti pienituloisiin ja ikääntyneisiin työnhakijoihin. Pahimmillaan ihmiset on pakotettu turvautumaan toimeentulotukeen.
– Työllistämisvaikutuksiinsa nähden aktiivimalli on tehoton ja raskas, näennäinen yritys hallitukselta kehittää työvoimapolitiikkaansa.
“Työttömyys on kenelle tahansa äärimmäisen raskas kokemus.”
Voimakasta kritiikkiä ovat herättäneet kriteerit, joilla aktiivisuutta on pitänyt osoittaa. Ne on koettu epäreiluiksi ja eriarvoistaviksi.
Lisää aiheesta
– Aktiivinen omatoiminenkaan työnhaku ei ole riittänyt välttymään työttömyysturvan heikennyksekseltä. Toisaalta työpaikkojen ja työllistävien tukitoimien, kuten koulutusten ja kurssien, saatavuus vaihtelee alueittain – aktiivimalli ei eroja kuitenkaan tunnista. Tämä vahvistaa osaltaan alueellista eriarvoistumista, Kymäläinen arvioi.
Hän korostaa, että osalla työttömistä henkinen toimintakyky ei riitä työnhaun vaatimiin ponnistuksiin.
– Työttömyys on kenelle tahansa äärimmäisen raskas kokemus. Siksi työnhakijoiden henkisen toimintakyvyn tukemiseen ja kuntouttavaan tukitoimintaan on panostettava rankaisun sijaan.
Kymäläisen mielestä työttömien aktiivisuuden tarpeetonta valvontaa ja sanktioita tulisi vähentää. Sen sijaan pitäisi selvittää työnhakijan toimintakykyä rajoittavat sairaudet ja puutteet osaamisessa.
– SDP kannattaa työvoimapolitiikkaa, jossa ihmisen haluun tehdä työtä luotetaan. Työllisyystoimilla pitää tukea työtöntä, ei kaivaa maata jalkojen alla, Kymäläinen huomauttaa tiedotteessaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.