Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Eikö eduskunnassa paina mitään yli 140 000 kansalaisen mielipide? – työttömät järkyttyivät

Työttömien keskusjärjestön hallitus on tyrmistynyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätökseen hylätä yli 140 000 kansalaisen allekirjoittama aloite niin sanotun aktiivimallin kumoamisesta.

Demokraatti

Demokraatti

– Aktiivimalli on syrjivä ja epätasa-arvoinen. Eikö eduskunnassa paina mitään yli 140 000 kansalaisen mielipide? Olemme vahvasti sitä mieltä, että aktiivimallilaki on kumottava. On käsittämätöntä, että ihmisten ongelmat ja hätä eivät tavoita hallituksen ja eduskunnan ymmärrystä, vaikka niistä on saatu vuoden aikana runsaasti tietoa.

Aktiivimalli on lisännyt työttömien työnhakijoiden huolta, taloudellisia vaikeuksia ja aktiivimallileikkuriin joutuneiden toimeentulotuen tarvetta. Kela tiedotti viime viikolla, että aktiivimallin takia alennettua työttömyysetuutta Kelasta saavista 40 prosenttia sai viime vuonna perustoimeentulotukea.

– Negatiivisimmat vaikutukset ovat iskeneet pahiten pitkäaikaistyöttömiin ja ikääntyneisiin työttömiin. Osa heistä joutuu täydentämään ruokajonoissa omaa toimeentuloaan, toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski huomauttaa.

“Miksi valiokunta ei halua vieläkään korjata tilannetta?”

EU:n sosiaalisten oikeuksien komitea on jo nuhdellut Suomea liian alhaisesta toimeentulon tasosta ja tällä lailla sitä on työttömien järjestön mukaan leikattu lisää.

Keskusjärjestö muistuttaa, että aktiivimallin kaikkia ongelmia ei saada korjatuksi, vaikka aktiivisuutta voikin jatkossa osoittaa laajemmin.

Lisää aiheesta

– Kaikkia epäoikeudenmukaisia tilanteita ei voi välttää tai korjata, koska ihmisten tilanteet ja työllisyyspalvelut ovat varsin kirjavat tai muutoin riittämättömät, Haapakoski toteaa.

Keskusjärjestö ihmettelee, että sosiaali- ja terveysvaliokunta mainitsee eduskunnan verkkosivuilla olevassa selosteessaan kiinnittäneensä jo huomiota lakiesityksessä oleviin ongelmiin, kuten alueellisiin eroihin työpaikkatarjonnassa ja eroihin työnhakijoiden työllistymisedellytyksissä. Näitä asioita nostettiin esille myös perustuslakivaliokunnan lausunnossa.

– Kun sosiaali- ja terveysvaliokunta on näin tarkoin ollut tietoinen jo lain valmisteluvaiheessa sen tulevista ongelmista, miksi valiokunta ei halua vieläkään korjata tilannetta, Työttömien keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi kysyy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE