Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Työvoimapulalla ei voi perustella halpatyövoiman tuottamista” – Rakennusliitto: saatavuusharkinta palautettava

Arja Jokiaho

Rakentajien työllisyys on heikentynyt ja näyttää muuttuvan kesän edetessä kriittiseksi, SAK:laisen Rakennusliiton hallitus varoittaa.

Demokraatti

Demokraatti

Liiton mukaan rakentaminen on suhdannekuopassa ja uusien aloitusten määrä on valahtanut edellisen taantuman tasolle.

Rakennusliitto huomauttaa, että tällä hetkellä EU:n ulkopuolelta tulevan työvoiman saatavuusharkinta on poistettu monista rakennusalan työtehtävistä suuressa osassa maata.

– Rakennusalan työtehtävissä saatavuusharkinta on palautettava pikaisesti kaikkien ely-keskusten alueilla. Työvoimapulalla ei voi perustella halpatyövoiman tuottamista Suomeen, kun samalla kotimaisten rakentajien työttömyys kasvaa voimakkaasti, liiton hallitus toteaa tiedotteessa.

Suomen talouden on ennustettu kääntyvän loivaan nousuun syksyn tullen. Rakentamisenkin suhdanne kääntyy aikanaan nousuun, liitto huomauttaa.

– Juuri nyt tehdään yrityksissä ratkaisuja, jotka vaikuttavat työvoiman saatavuuteen seuraavan nousukauden alkaessa.

RAKENNUSLIITON hallitus perää alan yrityksiltä vastuun kantamista ja halua turvata alan tulevaisuus.

Lisää aiheesta

– Nyt ei ole aika hätiköidyille irtisanomisille. Yritykset ovat avainasemassa sen suhteen, onko tulevaisuuden Suomessa osaavia rakentajia. Toimialalla on pidettävä kiinni työvoimasta ja tarjottava henkilöstölle muun muassa mahdollisuutta ammattitaitoa vahvistaviin koulutuksiin.

Liitto vaatii työnantajia huolehtimaan lain hengen mukaisesti, että muutosturvan tarjoamia mahdollisuuksia hyödynnetään mahdollisimman laajasti. Turvan tavoitteena on helpottaa työttömäksi jäävän uudelleen työllistymistä. Siihen kuuluu muun muassa muutosturvaraha, oikeus koulutukseen ja tavallista pidempi työllistymisvapaa.

– Aiemmissa laskusuhdanteissa rakennusala on hukannut kotimaista koulutettua työvoimaa pysyvästi. Esimerkiksi alalle valmistuneille nuorille rakentajille on tarjottava tärkeä ensimmäinen työpaikka, muuten moni suuntaa toisille toimialoille jo ennen rakentajan uransa alkua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE