Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Ukrainan kannassa ei mitään yllättävää” – Venäjä uhmakkaana Kansainvälisessä tuomioistuimessa

AFP / LEHTIKUVA / REMKO DE WAAL

Venäjä hyökkäsi odotetun voimakkaasti Ukrainaa vastaan omassa puheenvuorossaan YK:n alaisessa Kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ), kun se vastasi Ukrainan kanteeseen maanantaina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ukrainan mukaan Venäjä on rikkonut kansanmurhaa koskevia kansainvälisiä sopimuksia oikeuttamalla hyökkäyksen Ukrainaan tekaistuilla kansanmurhasyytöksillä.

Yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskeisistä perusteluista Ukrainan sodalle olivat väitteet, että Itä-Ukrainan Venäjä-mielisiä asukkaita olisi vainottu ja heitä vastaan olisi ollut menossa kansanmurha.

-  Mitä tulee kansanmurhauhkaa koskeviin huoliin, Ukrainan kannassa ei ollut mitään yllättävää, sillä sen perusteet löytyvät tukevasti historiasta, natsismin doktriineista ja periaatteista, Venäjän edustaja Gennadi Kuzmin (kuvassa keskellä) sanoi oikeudelle.

Ukrainan asenne koko asiaan on Kuzminin mukaan niin ikään “toivottoman puolueellinen”.

KUZMININ mukaan ICJ:n olisi lopetettava kanteen käsittely, koska YK:n kansanmurhasopimukset on tarkoitettu “kansanmurhan ehkäisemiseen ja siitä rankaisemiseen”, eikä Ukrainan nostama kanne hänen mukaansa koske näitä asioita.

-  Ukraina ei syytä Venäjää kansanmurhasta. Ukraina ei myöskään syytä Venäjää siitä, että se olisi epäonnistunut kansanmurhan estämisessä tai siitä rankaisemisessa.

-  Päinvastoin, Ukraina inttää, ettei kansanmurhaa ole tapahtunut. Jo yksistään sen pitäisi riittää jutun käsittelyn lopettamiseen, koska jos kerran ei ole kansanmurhaa, ei myöskään ole voitu rikkoa kansanmurhaa koskevia sopimuksia, Guzmin järkeili.

VENÄJÄN edustaja esiintyi oikeudessa ensimmäistä kertaa maanantaina. Aikaisemmin Venäjä on väittänyt, ettei sillä ole ollut riittävästi aikaa valmistella vastaustaan. Ukraina esittää oman vastineensa tiistaina.

Yli 30 Ukrainan liittolaismaata tulee niin ikään esittämään oman kantansa asiaan. ICJ ei kuitenkaan antanut Yhdysvalloille lupaa lausua omaa kantaansa.

Toisen maailmansodan jälkeen perustettu ICJ käsittelee vain valtioiden välisiä kiistoja. Tuomioistuimessa työskentelee yhteensä 15 tuomaria, jotka YK:n yleiskokous ja turvallisuusneuvosto valitsevat yhdeksän vuoden välein.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE