Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

”Ukrainan tilanteesta ei pitäisi neuvotella paineen alla” – EU-maiden ulko- ja puolustusministerit koolla

LEHTIKUVA / AFP Christophe Petit Tesson

Euroopan unionin ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin (kuvassa) mielestä Ukrainan tilanteesta ei pitäisi neuvotella ”paineen alla”. Paineella hän viittaa joukkoihin, joita Venäjä on marssittanut Ukrainan rajan tuntumaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Venäjän liikehdintä on osa painetta, Borrell sanoi saapuessaan EU-maiden ulko- ja puolustusministerien epäviralliseen kokoukseen torstaina.

Ministerit ovat koolla Ranskan Brestissä. Kokous on epävirallinen, joten varsinaisia päätöksiä ei ole odotettavissa.

Ministerien tapaaminen vie kuitenkin eteenpäin poliittista keskustelua siitä, miten EU:n pitäisi suhtautua Ukrainan tilanteen ratkomiseen. Suomea Brestissä edustivat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Puolustusministerit aloittivat oman kokouksensa jo keskiviikkona, ja ulkoministerit jatkavat tapaamistaan vielä perjantaina. Torstaina ministereillä oli yhteinen työistunto.

”Koordinaatio amerikkalaisten kanssa on aivan erinomaista.”

Viimeaikaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa on noussut esiin huoli siitä, jääkö EU sivuraiteelle, kun käsittelyssä on Euroopan turvallisuus. Viime viikolla EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen painotti Pariisissa, ettei Ukrainan tilannetta voi ratkaista ilman Euroopan läsnäoloa.

Borrellin mukaan EU:ta on vakuuteltu siitä, ettei mitään päätetä tai neuvotella ilman eurooppalaisia.

-  Koordinaatio amerikkalaisten kanssa on aivan erinomaista.

Alkuviikosta Yhdysvaltojen ja Venäjän edustajat neuvottelivat turvallisuustilanteesta Genevessä. Tapaaminen ei tuottanut varsinaisia ratkaisuja konfliktin liennyttämiseksi, mutta vuoropuhelua aiotaan jatkaa.

Keskiviikkona olivat vuorossa sotilasliitto Naton ja Venäjän väliset keskustelut, joiden jälkeen pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi, että Venäjällä ja Natolla on edelleen suuria erimielisyyksiä.

STT:n, Ruotsin uutistoimiston TT:n ja Ruotsin radion haastattelussa Stoltenberg kuvaili, että 30 jäsenmaan sotilasliittona Nato voi toimia siltana Pohjois-Amerikan ja Euroopan välillä.

-  Kun Nato on pöydän ääressä, suurin osa Eurooppaa on pöydän ääressä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE