Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

UM: Suomeen saapui iltapäivällä kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä

Lehtikuva / Jussi Nukari

Kolme al-Holin leiriltä paennutta perhettä on saapunut tänään iltapäivällä Turkista Suomeen, ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Turkista saapui Suomeen tänään yhteensä 12 ihmistä, Turkin uutistoimisto Anadolu Ajansi kertoo. Sen tiedot pohjautuvat Turkin sisäministeriön tietoihin.

Lapset ja naiset ovat olleet internoituina al-Hol:in leirillä Syyriassa, josta he ovat poistuneet kevään aikana. Perheiden lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita. Ulkoministeriö on jatkuvasti suositellut, ettei kukaan yrittäisi lähteä sotatoimialueella leiriltä omin päin.

Ulkoministeriö painottaa, että Suomen viranomaiset noudattavat erityistä varovaisuutta käsiteltäessä alaikäisten lasten asioita yksityisyyden suojasta ja turvallisuudesta johtuen.

Ulkoministeriö on avustanut suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan konsulipalvelulain mukaisesti. Heille on Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat ja heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

”Jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus palata halutessaan Suomeen. Ulkoministeriön ja Suomen suurlähetystöjen tehtävä on tarjota välttämättömät viranomaispalvelut, kuten matkustusasiakirjat, kotimaahan paluun mahdollistamiseksi”, ministeriö toteaa tiedotteessa.

Al-Holin leirillä on pidetty kaikkiaan noin 30 suomalaista lasta ja heidän noin kymmentä äitiään. Leirillä on edelleen useita suomalaisia lapsia sekä äitejä.

Ulkoministeriön mukaan suunnitellussa kotiuttamisessa ei ole voitu edetä, koska leiriä hallinnoivat paikalliset viranomaiset ovat globaalin koronapandemian vuoksi keskeyttäneet toistaiseksi yhteistyön. Julkisella vallalla on perustuslaillinen velvoite kotiuttaa leirillä olevat lapset, sikäli kuin se on mahdollista.

”Tämä työ jatkuu niin kauan kuin suomalaiset lapset ovat hätätilanteessa.”

Valtioneuvosto teki periaatepäätöksen suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin leiriltä 19.12.2019. Toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö. Ulkoministerin erityisedustaja johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.

”Tämä työ jatkuu niin kauan kuin suomalaiset lapset ovat hätätilanteessa”, ulkoministeriö toteaa tiedotteessa.

Viranomaiset ovat vastaanottaneet Suomeen saapuvat lapset ja aikuiset. Esimerkiksi lastensuojelua, terveystarkastuksia, karanteenijärjestelyjä ja mahdollista rikostutkintaa koskeviin kysymyksiin vastaavat kotimaan toimivaltaiset viranomaiset.

Ulkoministeriö toteaa, ettei se voi kertoa julkisuuteen yksityisiä lapsia tai aikuisia koskevia henkilötietoja tai viranomaistoiminnan kaikkia yksityiskohtia.

Uutista päivitetty klo 16.45 tulijoiden lukumäärällä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE