Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

20.5.2025 09:01 ・ Päivitetty: 20.5.2025 09:03

Unkarin ero kansainvälisestä rikostuomioistuimesta etenee

Lehtikuva / AFP
Pääministeri Viktor Orban ei ole tähän asti antanut ICC:n päätösten häiritä toimiaan.

Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka käynnistää maan eroamisen Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä, kertovat uutistoimisto Reuters sekä puolalainen TVP.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pääministeri Viktor Orbanin mielestä tuomioistuimesta on erottava, sillä siitä on tullut poliittinen. Irtautumisprosessi kestää Reutersin mukaan vuoden.

Orbanin hallitus ilmoitti eroamisesaikeistaan huhtikuussa sen jälkeen, kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu oli saapunut vierailulle Unkariin. Sotarikoksista Gazassa epäilty Netanjahu sai kutsun, vaikka hänestä on annettu ICC:n pidätysmääräys. Netanjahua syytetään sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Orbanin hallinnon kannalta merkittävämpää on, että myös Venäjän presidentistä Vladimir Putinista on ICC:n pidätysmääräys.

KANSAINVÄLINEN rikostuomioistuin perustettiin yli kaksikymmentä vuotta sitten asettamaan edesvastuuseen maiden johtajia tai henkilöitä, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin, rikoksiin ihmisyyttä vastaan ​​tai kansanmurhaan.

Israel, Venäjä ja Yhdysvallat eivät ole ratifioineet tuomioistuimen perustamissopimusta.

Unkari kuuluu ICC:n perustajajäseniin. Vetäytyessään Unkarista tulisi ensimmäinen EU:n jäsenvaltio, joka on irtautunut tuomioistuimesta. ICC:hen kuuluu kaikkiaan 125 maata, eikä Unkarin vetäytyminen sinällään vaikuta tuomioistuimen toimintaan.

Putinista ICC antoi maaliskuussa 2023 pidätysmääräyksen, joka liittyi ukrainalaisten lasten pakkosiirtoihin miehitetyiltä Ukrainan alueilta Venäjälle. Viktor Orbanin ja Putinin välit ovat tunnetusti lämpimät.

Orban on myötäillyt Venäjän kantoja ja myös vieraillut Venäjällä tapaamassa Putinia huolimatta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU