Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Upin johtaja uskoo ainakin Afganistanin tilanteen olleen puheena asevoimien komentajien tapaamisessa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien komentajien tämänpäiväinen tapaaminen Suomessa kielii henkilökohtaisen keskusteluyhteyden tarpeesta suurvaltojen välillä, kertoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola (kuvassa).

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

–  Henkilökohtaista viestinvaihtoa ja tilannekuvan jakamista ei hirveästi ole ollut Krimin tapahtumien jälkeen johtuen lännen ja Venäjän välisistä huonoista suhteista. Varsinkin pandemian aikana sellaista ei ole juuri ollut Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, Aaltola sanoo.

Tämänpäiväinen tapaaminen osoittaa, että maiden välillä käydään jälleen viestinvaihtoa. Aaltola uskoo ainakin Afganistanin sotilaallisen tilanteen olleen tapaamisen asialistalla.

–  Afganistanin tilanne ja sen säteily on varmaan ollut kummankin osapuolen intressissä. Esimerkiksi huumevirrat sieltä epävakauttavat helposti Keski-Aasiaa, josta Venäjä on kiinnostunut.

–  Yhdysvaltojen vetäytyminen maasta oli varmaankin Venäjälle mielenkiintoista. Sen jälkeen ongelmat voivat olla aika nopeasti Venäjän sylissä.

Myös ydinasekysymykset ovat Aaltolan mukaan voineet olla tapaamisessa keskustelun kohteena.

–  On hyvä tuoda esille oman toiminnan suunta, jotta virheellisiä käsityksiä ei synny, Aaltola sanoo.

Suomen roolia tapaamisen mahdollistajana Aaltola pitää rakentavana, joskaan ei mitenkään poikkeuksellisena. Suomi on useaan otteeseen aiemminkin järjestänyt vastaavia tapaamisia.

–  Meillä on tässä perinteet siinä missä Sveitsillä, Itävallalla tai Ruotsillakin. Olemme katsoneet aina hyvällä tällaista kanssakäymistä ja jonkinlaista luottamusta keskeisten maiden välillä, Aaltola kuvailee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE