Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

”Urakka on massiivinen ja paine henkilöstöä kohtaan valtava” – ay-järjestö odottaa huomattavaa määrää ylitöitä

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Julkisalan neuvottelujärjestö Juko muistuttaa, että onnistuakseen nopea koronarokotuskampanja tarvitsee myös riittävän määrän luvan saaneita rokottajia.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Jukon toiminnanjohtaja Maria Löfgren huomauttaa, että kun Suomeen lopulta saadaan tarpeeksi rokotetta, on varmistettava, että käytössä on riittävästi henkilöstöä rokottamiseen ja muuhun ennaltaehkäisevään hoitotyöhön.

– Terveydenhoitajien ja työterveyshoitajien peruskoulutukseen kuuluu rokottaminen, heillä on tarvittava osaaminen ja luvat. Sairaanhoitajat suorittavat erillisen koulutuksen luvan saamiseksi. Lääkärit rokottavat ani harvoin normaalioloissa, hän muistuttaa tiedotteessa.

Työmarkkinoiden kaikki keskusjärjestöt ovat toistuvasti kiirehtineet työterveyshuollon valjastamista mukaan koronarokottamiseen.

Neuvottelujärjestön mukaan sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asettamassa aikataulussa pysyminen vaatii huomattavasti ylitöitä, kun kansalaisten koronarokottaminen toden teolla käynnistyy.

– Tilanteen pitämiseksi hallinnassa ehdotamme, että kunnat, kaupungit ja sairaanhoitopiirit sopivat nyt paikallisesti luottamusmiesten kanssa, miten ne korvaavat rokotusten nopean toteutumisen varmistavan ylimääräisen työn, Löfgren painottaa.

Jukosta on lähtenyt pyyntö Kuntatyönantajat KT:lle tarkastella yhdessä keinoja paikallisten neuvottelujen edistämiseksi.

”Korvauksista on sovittava ennakolta ja viivyttelemättä.”

– Kyse on hoitotakuuvelvoitteen kaltaisesta jononpurusta. Kun laskemme mukaan kaikki yli 16-vuotiaat, rokotettavia on Suomessa 4,5 miljoonaa. Urakka on massiivinen ja paine henkilöstöä kohtaan valtava, mutta myös tekijöiden ammattietiikka on vahva. Siksi korvauksista on sovittava ennakolta ja viivyttelemättä.

Löfgrenin mukaan oikea väline tähän on paikallinen sopiminen.

– Kun sitä käytetään kannustamiseen, luottamus sopimista kohtaan kasvaa.

Juko edustaa virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa muun muassa akavalaisia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Julkisaloilla Juko edustaa kuntien, valtion, yliopistojen, kirkon sekä kuntia lähellä olevien Avainta-alojen, Työterveyslaitoksen ja Kansallisgallerian 200 000 asiantuntijaa ja esimiestä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE