Kolumnit

Urheilu ei ole reilua peliä

Urheilua kunistellaan käsitteellä fair play, reilu peli. Kaukana siitä. Sopupelit, doping, verojen kiertäjät ja kaiken maailman ahneet onnenonkijat liepeillä ja sisällä. Suomen olympiakomiteassa ja Valossa on paljastettu surullinen varojen väärinkäyttö nimenomaan urheilujohtajien ja johtavien toimijoiden keskuudessa. Valtion varoilla on hoideltu omia etuja ja urheilun asia on kehnolla tolalla.

OKM:n (ministeriö) tarkastajat ovat paljastaneet hämäryyksiä. Paria miljoonaa valtion rahoja on takaisinperinnässä. Silti suuri osa näistä päättäjistä jatkaa yhäkin johtamassa ja rahastamassa Suomen urheilua.

Urheilumme johto mokailee taloiusasioissa. Muistammehan SVUL:n taloukatastrofin ja nyt 3 miljoonan hiihtotappion MM-laduilla Lahdessa.

Tilanne on yhtä käsittämätön kuin köyhien ääni rikkaille.

Suksien survaisu on jo tapahtunut. Kuume nousee. Kihelmöivää odotusta lajissa, jota olemme kautta aikojen rakastaneet. Talven huippu Korean talviolympialaisissa helmikuussa. Seurantaa riittää myös tässä talvilajin uudistuksissa. On uusia kohdelajeja erilaisille suksille ja entisissä matkat myllertävät pituus- ja tyylieroin.

***

USA:ssa osataan sovittaa urheilu viihteen kautta kiinnostavaksi. Esimerkkinä vaikkapa formulakisat Teksasissa toissaviikonvaihteena. Upeisiin maisemiin oli saatu mukaan entinen presidentti Bill Clinton jakamaan pyttyjä ja antamaan urheilupitoisia haastatteluja auliisti kaikille halukkaille toimittajille. Kuten myös Suomeenkin.

Aina rento ja hyväntuulinen Usain Bolt venytti ilmakaarijoustaan ja haastatteli bodiumlle yltäneitä. Koettiin siis myös sellainen harvinaisuus, että Bolt kyseli toisen maailmankuulun urheilijan Kimi Räikkösen kuulumisia.

USA:ssa urheilu ei ole maailman vakavin asia. Siinä osasyy amerikkalsylivoimaan maailman urheilukentillä. Sympaattinen Bolt on markkinamies parhaasta päästä. Seuraavat askeleet hän ottaa jalkapalloilijana Saksassa ja Englannissa. Rahapussit pullistelevat monilla.

Meksikon formulat sisälsi dramatiikkaa. Hamilton ja Vettel kolaroivat. Hamiltonista tuli jo nyt maailmanmestari. Verstappen on ratojen huimapää ja röyhkeys. Nyt tuli voitto. Valtteri Bottas on tyylikäs ja järkevä herrasmies. Sekä ryhmätoimija. Räikkönenkin paranee iän ja perheen myötä.

***

Valmentaja on pallopelien aivot. Hänellä on monipuolinen vastuu. Hänellä tulee olla tietoa ja taitoa sekä ihmistuntemusta. Joukkueen tuloksellisuus ei silti riipu yksin valmentajasta. Hänellä on käytössään ryhmä pelaajia, joita ei ainakaan kaikkia hän itse ole valinnut työvälineikseen.

Useinkin valmentajan ominaisuudet mitataan tulos tai ulos periaatteella. Paikka on hyvinkin tuulinen. Ammattitasolla pallopelit ovat mitä suurimmassa määrin liiketoimintaa, jolloin markkinatalous vallitsee. Voittajia on vähän.

Isolla rahalla omistaja voi ostaa vaikkapa rankingin parhaat pelaajat, mutta menestys ei ole silti takuutavaraa. Yhteenkuuluvuus ja joukkuepelin onnistuminen ovat avainsanoja.

Valmentaja luo peliin strategian. Mikä se on, rakentuu paljolti pelaajiston kyvyille osata ja myös toteuttaa taitojaan. Eli nopeus,liikkuminen, pallonkäsittelytaito, osoitteelliset syötöt ja taito sekä ampua että ehtiä puolustukseen eliminoimaan vastustajan aikeita.

Jalkapallossa toteutetaan monilla koostumuksilla tulosta. Olivat rakennelmat sitten 2-3-5, 4-4-2. tai mikä muu tahansa, niin päämääränä on oma maali nolla ja latoa hyökkäyspäähän niin monta osumaa kuin sielu ja taito sietävät.

Miten taitavat pelaajat syntyvät. Aika usein köyhät katupojat lämpimissä maissa temppuilevat kuoppaisilla raiteilla pallokontrollia. Sieltä on noussut moni huutolaispoika miljonääriksi.

Suomen naisfutaajat antoivat energisen ja hyökkäysvoittoisen taidon näytteen MM-karsinnassa Serbiaa vastaan. Oli ruotsalaiskomento valmennuspuolella. Mutta, mutta. Missä maalien tekemisen osaaminen? Ei ainoatakaan. Onneksemme Serbialta lipsahti yksi omiin.

***

Usain Boltin yksi valmentaja Jermaine Shand on ollut vierailumatkalla Suomessa. Hän kiteytti yhtenä ohjeena suomalaaisille Harjoittelun määrän sekä keskittymisen tärkeyden. Göran Stubb pestasi Suomen lätkän nosturiksi 1972 Sapporon olympialaisten peruna Kanadan huipun Carl Brewerin. Tuskin rahat riittävät nyt vastaavaan, tuumari Göran.

Kohtapuoliin kerron usean muunkin urheilumme tilasta huolestuneen vastaavia aatoksia. Joukossa muun muassa valmentajien legendaarinen valmentaja Kallu Tuominen. Urheiluhan on meille kaikille suomalaisille ikiomaa ja siksi sen kehittämiseen sallitaan laaja-alaista tuumausta. Niin amatöörien kuin alan ammattilaistenkin.ttilaistenkin.

Kyllä niitä jyviä varmaan löytyy. Ei yrittänyttä laiteta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat