Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Urpilainen HS:ssa: ”Tilanteen vakavuudesta huolimatta olen koivistomainen optimisti. Voitamme tämän viruksen yhdessä.”

Jani Laukkanen

EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.) painottaa, että kansainvälisen yhteistyön ja yhteisten työkalujen vaaliminen on erittäin tärkeää kriisin keskelläkin. Uhka ei kunnioita kansallisia rajoja, hän muistuttaa Helsingin Sanomissa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen avaa kirjoituksessaan EU:n jäsenmaiden tapoja vastata koronapandemiaan yhdessä. Hän kertaa komission toimia ja kertoo myös, että G20:n puitteissa ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa työskennellään tiiviisti kriisin torjumiseksi.

”Kumppanuustyössä painottuvat lähivuosina terveydenhuoltojärjestelmien vahvistaminen ja kriisin taloudellisten ja sosiaalisten seurauksien hoitaminen”, hän kertoo.

Urpilainen muistuttaa presidentti Mauno Koiviston lausahduksesta: ”Yleensä elämässä on viisasta luottaa siihen, että kaikki menee hyvin.”

”Tilanteen vakavuudesta huolimatta olen koivistomainen optimisti. Voitamme tämän viruksen yhdessä”, Urpilainen kirjoittaa.

Eurooppalaisesta yhteistyöstä Urpilainen kertoo muun muassa, että Euroopan komissio, EU:n jäsenmaiden terveysministerit, virkamiehet ja viranomaiset pitävät jatkuvaa yhteyttä. Urpilaisen mukaan terveydenhuollon tarvikkeiden saatavuutta Euroopassa varmistetaan yhteishankinnoilla sekä yhteistyöllä tarvikevalmistajien kanssa. Komissio myös rahoittaa virukseen tehoavan rokotteen kehittämistä.

”Rajoituksista huolimatta lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden on liikuttava sisämarkkinoilla nopeasti ja ilman esteitä, joten luomme rajoille vihreitä linjoja. Muuttamalla lentoliikennettä koskevaa sääntelyä pyrimme helpottamaan alan toimijoiden vaikeaa tilannetta”, hän kertoo.

Jäsenmaita koskevia valtiontukisääntöjä kevennetään väliaikaisesti.

Urpilaisen mukaan heikentyvässä taloudellisessa tilanteessa komissio haluaa lisätä jäsenmaiden taloudellista liikkumavaraa työpaikkojen ja ihmisten toimeentulon turvaamiseksi.

Urpilaisen mukaan vakaus- ja kasvusopimus antaa kriisitilanteessa mahdollisuuden mittaville elvytystoimille. Lisäksi esitetään, että Euroopan rakenne- ja investointirahastoista suoritettuja, käyttämättä jääneitä ennakkomaksuja ei peritä jäsenmailta takaisin normaaliin tapaan. Samoin Urpilaisen mukaan esitetään, että rakennerahastojen varoja voidaan kriisiolossa käyttää jäsenmaissa joustavasti siellä, missä tarve on suurin.

Koronavirus iskee yrityksiin, ja niiden tukeminen nähdään tarpeellisena. Urpilaisen mukaan komissio pyrkii tekemään kaikkensa, jotta vauriot jäisivät mahdollisimman pieneksi. Esimerkiksi jäsenmaita koskevia valtiontukisääntöjä kevennetään väliaikaisesti ja kielteisten työllisyysvaikutusten kohdennettuun hoitoon – lomautusten ja irtisanomisten tarpeen vähentämiseen – on avuksi Sure-instrumentti, Urpilainen listaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE