Internationellt

USA: Biden tog ytterligare segrar

Foto: Vidar Nordli-Mathisen/Unsplash
I och med ytterligare segrar för Joe Biden börjar loppet vara kört för Vermont-senatorn Bernie Sanders i Demokraternas primärval.

USA:s före detta vicepresident Joe Biden besegrade Vermontsenatorn Bernie Sanders i ytterligare tre primärval. I Ohio sköts primärvalet upp på grund av coronaviruspandemin men Arizona, Florida och Illinois röstade på tisdagen. Fast just Ohio hade förväntats vara den avgörande striden, gällde det tre betydelsefulla delstater med tanke på presidentvalet i november.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

Det var speciellt väntat att Biden segrade i Florida som är en av de absoluta nyckeldelstaterna. Arizona och Illinois visade huruvida Sanders kunde bygga vidare på sina viktigaste segrar i Nevada och Kalifornien. Trenden är såtillvida klar att Sanders har förlorat sitt fotfäste bland latinoväljarna och han kan inte heller lita på stöd från demokraternas kärnområden som till exempel Illinois.

 

I detta skede inser de flesta att det håller på att bli oundvikligt att nominera Biden på grund av att Sanders kampanj saknar strategi att vinna en majoritet av delegaterna. Sanders har själv öppet medgett att han håller på att förlora kampen om valbarhet. Varför har han hållit sig kvar så länge om ingen egentligen låtsas om att kampen handlar om nomineringen i detta skede?Söndagens debatt var en definitiv orsak för Sanders att göra ett sista försök att utmana Biden. Också där var utgångsläget för Sanders så dåligt att han inte kunde vända trenden.

 

”Ju mera viruset får uppmärksamheten till sig, desto mindre ligger det fokus på den ideologiska kampen mellan Biden och Sanders”

 

I och med att Biden äntrade debattscenen som skyhög favorit, kunde han ta debatten ytterst lugnt och helt enkelt klara sig genom att undvika större misstag. Det gjorde han och därmed har Sanders inga medel kvar att ta sig till. För all del visste Sanders på förhand att en debatt knappast kommer att ändra på hela konstellationen. Och visst lyckades han få synlighet för sin välfärdspolitik och få stärkning för strategin som bygger på att vinna idédebatten också om han förlorar nomineringen. Men debatten, precis som hela valprocessen nu, har landat i pandemins skugga. Både Sanders och Biden beskyller Donald Trump för dåligt ledarskap i frågan som annars inte har gjorts till ett vapen i demokraternas förhållandevis civiliserade interna kamp. Ju mera viruset får uppmärksamheten till sig, desto mindre ligger det fokus på den ideologiska kampen mellan Biden och Sanders.

 

På grund av pandemin finns det extra press på Sanders att hoppa av nu men det kan också få motsatt effekt. Om demokraterna i praktiken förkortar processen på grund av coronaviruset, kan det sända en signal till Trump att det är OK att tumma på processen på grund av omständigheterna, förutsatt att pandemin är lika aktuell på hösten. Den demokratiska processen är sårbar och man kan inte utesluta möjligheten att störningar utnyttjas med flit för att trycka ner valdeltagandet. I republikanska delstater har myndigheterna annars också haft en tendens att försöka höja tröskeln att rösta. Det enda säkra är att Trump har varit otydlig, konfunderad och vacklande i sin krishantering trots att han lyckades utlysa undantagstillstånd. I sin debatt var både Biden och Sanders koherenta på ett helt annat sätt. Framför allt Biden har blivit rätt så självsäker tack vare sina tidigare segrar, något som säkert påverkade utgången i Arizona, Florida och Illinois.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE