Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Tiede ja teknologia

21.5.2025 08:20 ・ Päivitetty: 21.5.2025 08:21

USA torppasi suomalaistutkijan maahanpääsyn – hallinto ei tykännyt tutkimusaiheesta

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Väitöskirjatutkija Saara Loukola.

Suomalaistutkijalta evättiin pääsy Yhdysvaltoihin rasismia käsittelevän tutkimuksen vuoksi. Stipendin ja viisumin peruminen toi tutkijalle isot taloudelliset menetykset.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Saara Loukolan piti lähteä syyskuussa Yhdysvaltoihin aineistonkeruumatkalle, joka olisi kestänyt kesäkuuhun 2026 asti.

Hänen oli tarkoitus tutkia kasvatustieteellisessä jatko-opintohankkeessa, millaisia keinoja yhdysvaltalaisessa opettajankoulutuksessa on käytössä rasismin kohtaamiseen. Näitä oppeja oli tarkoitus pyrkiä soveltamaan suomalaiseen opettajankoulutukseen.

Toisin kävi. Toukokuun alussa Loukola sai tiedon, että Yhdysvaltojen ulkoministeriö oli uudelleenarvioinut hänen tutkimusaiheensa. Päätöksessä todettiin, että hanke ei ole yhteensopiva presidentti Donald Trumpin hallinnon toimeenpanomääräysten kanssa.

Käytännössä tämä tarkoitti, että Loukolalle Fulbright Suomi –säätiön kautta viime syksynä myönnetty Fulbright-apuraha peruttiin ja häneltä evättiin pääsy Yhdysvaltoihin.

YHDYSVALTOJEN poliittista kehitystä huolestuneena seuranneelle tutkijalle päätös ei tullut yllätyksenä.

-  Kun kuulin, että hakemukset lähtevät sinne uudelleen tarkastukseen, aavistelin kyllä pahaa. Sinänsä ei tullut yllätyksenä, mutta toki järkytyksenä, Loukola sanoo STT:n haastattelussa.

Säätiö yritti auttaa Loukolaa löytämään vaihtoehtoisen tavan saada viisumi, mutta se osoittautui mahdottomaksi.

-  Minulla ei ole nyt tapaa edes aloittaa viisumiprosessia ja päästä maahan.

PÄÄTÖKSEN TAKIA Loukola menetti hänelle säätiöiden kautta myönnettyjä apurahoja 36  000 Yhdysvaltain dollarin edestä, sillä rahat oli tarkoitettu Yhdysvalloissa tapahtuvaan tutkimukseen.

Loukola oli suunnitellut haastattelevansa hankkeessaan New Yorkin kaupunginyliopiston (CUNY) kasvatustieteellisen yksikön opettajaopiskelijoita ja yliopiston henkilökuntaa. Trumpin hallinnon päätös teki projektin mahdottomaksi.

-  Kun en päässyt paikan päälle luomaan aineistoja, ei tutkimuksen toteuttaminen tässä mielessä ole mahdollista, Loukola sanoo.

Hän ei aio muokata hakemustaan suuntaan, joka todennäköisemmin läpäisisi nykyhallinnon seulan.

-  Kyllähän se uhkaa suoraan tutkimuksen vapautta, että itsesensuuriin on toki painetta tämän myötä. En lähde sensuroimaan tiedettä.

HELSINGIN YLIOPISTO päätti osaltaan kohdentaa Loukolan Yhdysvaltain-projektiin varaamansa rahan tämän väitöskirjatyöhön. Yliopiston tuki vaikeassa tilanteessa on ollut Loukolalle tärkeää.

-  Suomalaisissa yliopistoissa korostetaan, että ei tarvitse lähteä välttelemään tiettyjä teemoja tai sanoja poliittisen painostuksen alla.

Loukola on huolestunut siitä, että Yhdysvaltojen toiminta rajoittaa akateemista vapautta ja tutkimusta kaikkialla maailmassa.

-  Se vaikuttaa aivan suoraan siihen, millaista tutkimusta voi tehdä ja millaisin termein. Lisäksi se vaikuttaa esimerkiksi rahoituksen kautta tutkijan mahdollisuuksiin tehdä työtä.

Joidenkin tutkijoiden kohdalla rajoitukset liittyvät identiteettikysymyksiin.

-  Esimerkiksi jo rajan ylitys Yhdysvaltoihin voi olla vähemmistöihin kuuluvalle tutkijalle riski, Loukola sanoo.

Teksti: STT / Kaisu Suopanki

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU