Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

USA:n EU-suurlähettiläs uskoo, että Trump lykkäsi Ukrainan sotilasapua edistääkseen Biden-tutkintaa

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland uskoo, että presidentti Donald Trump lykkäsi Ukrainan sotilasapua edistääkseen Ukrainan tutkintaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivään Joe Bideniin ja tämän poikaan liittyen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

New York Times -lehden mukaan Sondland ja muut Trumpin alaiset painostivat Ukrainaa tutkimaan asiaa, koska seurasivat presidentin ohjeita. Sondland kertoo ilmaisseensa myös huolensa varapresidentti Mike Pencelle Ukrainan sotilasavun ja tutkinnan sitomisesta toisiinsa. Sondlandin mukaan Trump pyrki tekemään “vaihtokauppoja” Ukrainan kanssa.

Sondlandin mukaan Trump myös pakotti yhdysvaltalaisdiplomaatit työskentelemään Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin kanssa, mitä diplomaatit eivät olisi halunneet tehdä.

Asia selviää Sondlandin etukäteen valmistelemasta todistuksesta, jonka hän aikoo esittää tänään presidentti Trumpin virkarikostutkinnan julkisessa kuulemisessa, joka on alkanut.

New York Timesin mukaan Sondland olisi kertonut ukrainalaiselle virkamiehelle, että Yhdysvaltain sotilasapua saadakseen Ukrainan hallituksen “tulisi todennäköisesti” käynnistää julkinen tutkinta Joe Bidenin ja tämän pojan yhteyksistä ukrainalaiseen kaasuyhtiö Burismaan.

Sondland kuitenkin painottaa, ettei saanut asiaan mitään suoraa ohjeistusta Trumpilta, vaan teki päätelmät itse perustuen siihen, että sotilasapu oli ollut jäissä niin pitkään.

– Koska mitään perusteltua syytä avun lykkäämisessä ei ollut, aloin myöhemmin uskoa, että sotilasapua ei myönnettäisi, ellei Ukraina tiedottaisi julkisesti Burismaan kohdistuvasta tutkinnasta, kuten Giuliani vaati, Sondlandin todistuksessa sanotaan New York Timesin mukaan.

Miljoonalla dollarilla EU-suurlähettilääksi

Hotellibisneksillä rikastunut Sondland nimitettiin vuonna 2017 suurlähettilääksi EU:hun hänen lahjoitettuaan miljoona dollaria Trumpin virkaanastujaisjuhlallisuuksiin.

Eilisissä kongressin kuulemisissa useat todistajat kertoivat, kuinka Trump yritti kuukausien ajan taivutella Ukrainaa ja presidentti Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan entistä varapresidentti Bidenia ja tämän poikaa. Tietoa olisi haluttu myös Ukrainan väitetystä vaalivaikuttamisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin demokraattien eduksi. Keskeisiksi toimijoiksi he nimesivät Sondlandin lisäksi Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Guilianin.

Trump ja hänen tukijansa ovat leimanneet koko virkarikostutkinnan demokraattien perusteettomaksi “noitavainoksi”.

Trumpin syytteeseen asettamisesta äänestetään edustajainhuoneessa, jos valiokuntakäsittelyn jälkeen todisteiden katsotaan riittävän syytekirjelmän laatimiseen. Mahdollinen oikeudenkäynti presidenttiä vastaan pidettäisiin senaatissa.

Virkarikostutkintaa ajavilla demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, kun taas senaatissa enemmistö on Trumpin republikaaneilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE