Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

24.7.2018 07:47 ・ Päivitetty: 24.7.2018 07:47

USU: Hallituksen työllisyyden kärkihanke kiinnostaa vain harvoja

Hallituksen työllisyyden kärkihankkeen pilottikokeilu, niin kutsuttu rekrytointikokeilu on kiinnostanut vain harvoja suomalaisia, kertoo Uutissuomalainen. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilaston mukaan rekrytointikokeiluja on tammikuun 2017 ja toukokuun 2018 välillä aloitettu yhteensä vain noin 410.

Demokraatti

Demokraatti

– Luvut ovat melko alhaisia  verrattuna muihin työkokeiluihin, erityisasiantuntija Ville Heinonen TEMistä toteaa Uutissuomalaiselle.

Kaikkiaan työkokeiluissa on vuosittain koko ajan keskimäärin yli 10 000 ihmistä.

Rekrytointikokeilussa työtön työnhakija ja työnantaja voivat sopia korkeintaan kuukauden palkattomasta työjaksosta. Tarkoitus on, että yritys palkkaisi työnhakijan kokeilujakson jälkeen töihin.  Jos työsuhdetta ei kokeilun jälkeen synny, työnantajan on annettava TE-toimistolle selvitys, miksi se ei palkannut hakijaa.

Kokeilu on molemmille osapuolille vapaaehtoinen eikä TE-toimisto ohjaa työnhakijoita siihen. Rekrytointikokeilussa työnhakija saa vain normaalin työttömyyskorvauksen ilman korotuksia tai kulukorvauksia.

Syitä pienelle kiinnostukselle voi olla USUn uutisen mukaan useita.

Uudenmaan TE-toimiston palveluesimies Olli-Pekka Surakka arvioi, että esimerkiksi työnantajalle tavallinen työkokeilu voi sopia paremmin, koska se voi olla pidempikin kuin vain kuukauden mittainen. Toisaalta työnhakija ei saa rekrytointikokeilusta kulukorvauksia, toisin kuin työkokeilusta.

Lisää aiheesta

Surakka jatkaa, että työmarkkinoiden tilanne on nyt myös erilainen kuin rekrytointikokeilun suunnitteluvaiheessa.

– Nyt ne työnhakijat, joilla on osaaminen ja muu kunnossa, työllistyvät paremmin, kun työpaikkoja on paremmin tarjolla. Rekrytointikokeiluhan on tarkoitettu nimenomaan sellaisille, joilla valmiudet ovat kunnossa.

Sitä, kuinka suuri osa rekrytointikokeiluun osallistuneista on työllistynyt kokeiluyritykseen, ei vielä tiedetä. Ville Heinosen mukaan työnvälitystilastossa ei ole niin tarkkoja tietoja työllistymisestä.

– Tilastossa seurataan kuitenkin, onko asiakas edelleen työttömänä työnhakijana kolme kuukautta palvelun jälkeen. Rekrytointikokeilun kohdalla työttömänä oli noin 23 prosenttia palvelun päättäneistä, joilla seurantapiste oli vuonna 2017, ja noin 22 prosenttia niistä, joilla seurantapiste oli tammi-huhtikuussa 2018.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU