Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

USU: Puolueissa ei innostuta 16-vuotiaiden äänestysoikeudesta – SDP:n Rönnholm tutkisi ensin muiden maiden kokemuksia

Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen kuntavaaleissa ei saa Uutissuomalaisen kyselyssä kannatusta puoluesihteereiltä. Uutissuomalainen tavoitti kaikkien yhdeksän eduskuntapuolueen edustajat kertomaan mielipiteensä äänestysikärajaan.

Vain keskustan, kokoomuksen ja vihreiden puoluesihteerit kannattivat varauksetta äänestysikärajan laskemista ensin kuntavaaleissa ja mahdollisesti myöhemmin muissakin vaaleissa.

Vihreiden Kaisa Hernberg olisi valmis laskemaan äänestysikärajaa kaikissa vaaleissa. Janne Pesonen (kok.) ei kannata ikärajan laskemista kaikissa vaaleissa, mutta olisi valmis etenemään kuntavaaleissa asiassa nopeastikin.

Keskusta on liputtanut jo pitkään äänestysikärajan laskemisen puolesta.

– Äänestysiän laskeminen voisi tapahtua ensin kuntavaaleissa ja mahdollisesti myöhemmin muissa vaaleissa, Jouni Ovaska sanoo.

Vasemmistoliiton Joonas Leppäsen mielestä on muitakin keinoja edistää osallistumista kuin äänestäminen.

– Mutta mikäli on vahvaa näyttöä sille, että äänestysikärajan laskulla saataisiin ihmiset osallistumaan paremmin, niin silloin sitä kannattaa ainakin kokeilla, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Eduskuntapuolueiden edustajat tavoitettiin 23.–29.11. välisenä aikana.

Teennäinen keino äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi.

Viidessä puolueessa ikärajan alentamiseen suhtauduttiin kielteisesti. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo pitää äänestysiän laskemista teennäisenä keinona äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi. Samaa mieltä oli Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Moni vastaajista suhtautui epäillen ajatukseen, että nuorten aktiivisuutta voitaisiin parantaa pelkästään äänestysikää laskemalla.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toivoi kevään kuntavaalien jälkeen puoluesihteerien parlamentaarisen ryhmän käsittelevän äänestysikärajan laskemista 16 vuoteen. Puoluesihteerien ryhmälle ikäraja ei ole uusi asia: aikaisemmin asiaa on käsitelty vuonna 2013 ilman tulosta.

Taustalla on ajatus lisätä nuorten yhteiskunnallista aktiivisuutta. Kevään kuntavaaleissa vain joka kolmas 18–25-vuotias käytti äänioikeuttaan. Sen sijaan 55–69-vuotiaista noin 72 prosenttia äänesti.

Kielteisesti äänestysikärajan laskemiseen suhtautuivat myös SDP:n, ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien puoluesihteerit. Fredrik Guseffin (r.) mielestä on loogista, että sama ikäraja koskee kaikkia vaaleja.

– En kannata asiaa, mutta kuntavaaleista iän laskeminen olisi parasta aloittaa, Asmo Maanselkä (kd.) pohtii.

Antton Rönnholmin (sd.) mukaan muiden maiden kokemuksia pitäisi tutkia ennen päätösten tekemistä. Esimerkiksi Itävallassa 16-vuotiaat saavat äänestää kaikissa vaaleissa, Virossa kuntavaaleissa.

Lahden nuorisovaltuuston jäsenistössä ikärajan laskeminen otettaisiin iloiten vastaan.

– 16-vuotias on todellakin tarpeeksi kypsä äänestämään. Se loisi myös positiivista kuvaa siitä, että nuoret voivat ja saavat vaikuttaa asioihin, Lahden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sini Bondarew sanoo.

Kansalaisaloitteen allekirjoittajien ikärajan laskukin jakaa mielipiteitä.

Kansalaisaloitteen vireillepanon ja allekirjoittajien ikärajan lasku 16 vuoteen nykyisestä 18 vuodesta saa kannatusta viidessä eduskuntapuolueessa.

Uutissuomalainen kysyi kaikkien yhdeksän puolueen edustajilta mielipidettä kansalaisaloitteen ikärajan laskemiseen sen jälkeen, kun Euroopan komissio esitti EU-kansalaisaloitteen allekirjoittajien ikärajan laskemista 16 vuoteen.

Allekirjoittajien ikärajan laskeminen saa kannatusta vihreiden, keskustan, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien puoluesihteereiltä.

Sen sijaan kokoomuksen, demarien ja ruotsalaisten puoluesihteerit eivät kannata ehdotusta.

Sinisillä ei ole vielä linjausta asiasta, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Nykyisin rajana on äänioikeusikä, joka on lähes kaikissa EU-maissa 18 vuotta. Myös Suomessa kansalaisaloitteen vireillepanijan ja allekirjoittajan täytyy olla 18 vuotta täyttänyt.

Suomessa oikeusministeriön asettama parlamentaarinen työryhmä selvitti jo vuonna 2014 kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikärajan laskemista nykyisestä 18:sta 15 vuoteen. Asia ei silloin edennyt.

EU-komission ehdotusta perustellaan halulla vahvistaa demokratiaa ja edistää kansalaisten osallistumismahdollisuuksia Euroopan unionissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE