Ulkomaat

Uutistoimisto: Saksan neuvotteluissa läpimurto – sopua hierottiin läpi yön

Lehtikuva
Kuvassa kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schulz.
Lehtikuva
Kuvassa kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schulz.
Lehtikuva
Kuvassa kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schulz.

Muun muassa AFP:n lähteet kertovat, että Saksan hallitustunnusteluissa on saavutettu läpimurto. Der Spiegel -lehden mukaan asiasta sopivat kristillisdemokraattien CDU:n ja CSU:n sekä sosialidemokraattien johtajat.

Angela Merkel, Horst Seehofer ja Martin Schulz aikovat lehden mukaan esittää puolueilleen varsinaisten hallitusneuvottelujen aloittamista. Tunnusteluja käytiin koko viikon ajan ja viimeinen rutistus kesti yli vuorokauden putkeen. Spiegelin mukaan johtajien sopimat linjaukset kattavat 28 sivua tekstiä.

Liittokansleri Angela Merkel arvioi eilen keskustelujen alkaessa, että niin sanotun suuren koalition hallitusyhteistyön edessä on vielä suuria esteitä, jotka on raivattava pois tieltä.

Saksa on ollut ilman uutta hallitusta syyskuun vaaleista asti, sillä toimivaa kokoonpanoa ei ole onnistuttu vielä muodostamaan.

Sosialidemokraatit suostuivat hallitustunnusteluihin loppuvuodesta sen jälkeen, kun kristillisdemokraattien, vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n tunnustelut epäonnistuivat.

Syksyn vaalitulokseensa pettyneet demarit olivat alun perin ilmoittaneet aikovansa oppositioon. Sopuisa tulos voi vielä romuttua siihen, että demarit eivät hyväksy keskustelujen tulosta puoluekokouksessaan.
Esimerkiksi puolueen nuorisojärjestön johtaja Kevin Kühnert on pitänyt kovaa ääntä hallitusyhteistyötä vastaan.

Suuri koalitio merkitsisi vanhan hallituskokoonpanon jatkoa. Focus-lehden julkaiseman kyselyn mukaan vain 30 prosenttia saksalaisista tukee suuren koalition jatkoa, kun taas 34 prosenttia kannattaa uusia vaaleja.

Ongelmat hallituksen muodostamisessa ovat nakertaneet myös Saksan kärkipoliitikkojen suosiota. Esimerkiksi Handelsblatt-lehden kyselyn mukaan 56 prosenttia vastaajista uskoo, että Merkel ei pysy vallassa tulevan neljännen kautensa loppuun asti.

Juttua päivitetty klo 10.26.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat