Urheilu
29.7.2020 21:01 ・ Päivitetty: 29.7.2020 20:26
Uutuuskirja paljastaa Venäjän doping-salat – antidopingkeskuksen ex-pomo elää pelon vallassa maanpaossa
Moskovan antidopingkeskuksen entisen johtajan Grigori Rodtshenkovin tuore kirja maalaa erittäin synkän kuvan Venäjän dopingväärinkäytöksistä.
Kirjan suomenkielisen version nimi on ”Voitto tai kuolema – Venäjän salainen dopingohjelma”.
Rodtshenkov erosi loppuvuodesta 2015 pestistään ja on tehnyt sen jälkeen useita dopingpaljastuksia. Hän elää vapaaehtoisessa maanpaossa Yhdysvalloissa ja kertoo pelkäävänsä.
– Olen todistajansuojeluohjelmassa paikkakunnalla, joka pidetään, kuten sääntöihin kuuluu, salaisena. Minulla on turvanani aseistettu vartija ja joskus kaksikin, kun poistun pienestä asunnostani. Joskus pukeudun luodinkestäviin liiveihin, hän kirjoittaa Timo Korpin kääntämässä kirjassa.
Vastaavista peloista kertoi hiljattain Ylelle Venäjän antidopingtoimiston Rusadan nykyjohtaja Juri Ganus.
Rodtshenkov sanoo olleensa olympiaskandaalin päätekijä.
Venäjän dopingohjelma alkoi purkautua saksalaisen tv-yhtiön ARD:n loppuvuodesta 2014 esittämän dokumentin jälkeen.
Maailman antidopingtoimisto Wada julkisti marraskuussa 2015 raporttinsa, jonka mukaan doping oli Venäjän yleisurheilussa systemaattista ja urheilijat olivat parantaneet kilpailukykyään maan urheiluviranomaisten hyväksynnällä.
Kanadalaisjuristi Richard McLarenin tutkimuskomitean kaksi raporttia julkaistiin 2016. Niiden mukaan Venäjällä vallitsi valtiojohtoinen dopingjärjestelmä, jossa eri lajien urheilijoita oli suojeltu ja heidän tekemisiään peitelty ainakin 2011–2015.
Raportit kertoivat myös dopingnäytteiden järjestelmällisestä vaihtamisesta Sotshin talviolympialaisissa 2014. Rodtshenkov sanoo olleensa olympiaskandaalin päätekijä.
Roolistaan vilpintekijänä hän kertoo koruttomasti.
– Perustelin tekojani itselleni sillä verukkeella, että sen enempää Venäjällä kuin aikoinaan Neuvostoliitossakaan ei ollut oikeasti minkäänlaista dopingiin liittyvää kontrollia.
Hänen mukaansa doping oli osa Venäjän ja silloisen Neuvostoliiton urheilua vuosikymmeniä. Rodtshenkov väittää, että dopingkäryjen pelko oli perimmäinen syy sille, että Neuvostoliitto boikotoi Los Angelesin olympialaisia 1984.
Venäjän johto on leimannut joukkorangaistukset epäreiluiksi.
Rion kesäolympialaisissa 2016 Kansainvälinen olympiakomitea KOK jätti kansainvälisille lajiliitoille päätäntävallan venäläisurheilijoiden osallistumisesta.
Pyeongchangin talviolympialaisista 2018 Venäjän joukkue suljettiin, mutta urheilijoita osallistui kisoihin erityisen tunnuksen alla.
Yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta Venäjä suljettiin marraskuussa 2015. Tiettyjä venäläisurheilijoita on nähty kisoissa neutraalin lipun alla.
Wada sulki Venäjän viime joulukuussa neljäksi vuodeksi urheilun suurtapahtumista. Maa on valittanut päätöksestä.
Venäjän johto on leimannut joukkorangaistukset epäreiluiksi ja poliittisesti latautuneiksi. Presidentti Vladimir Putin on esittänyt Rodtshenkovin epäluotettavaksi. Venäjän johto on kiistänyt, että maassa olisi ollut valtiojohtoinen dopingohjelma.
– Hallinnoin Venäjän dopingjärjestelmää yhteistyössä salaisen poliisin eli FSB:n kanssa, joka tunnettiin aiemmin nimellä KGB. Venäjän urheiluministeriö valvoi jokaista liikettäni. Ja totta kai tämä kaikki tapahtui presidentti Vladimir Putinin, judoa harrastavan ja urheilusta nauttivan maan mahtimiehen valppaan katseen alla, Rodtshenkov kirjoittaa.
Monet käryt ovat tulleet Pekingin vuoden 2008 olympialaisten jälkeen näytteiden uudelleentestauksissa.
STT–Tapio Keskitalo
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.