Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Vaaleissa päätetään Suomen suunnasta, Tiina Isotalus muistuttaa – ”Minua pelottaa sinimusta tulevaisuus, jossa tehdään epäinhimillistä politiikkaa”

Ulla Nisonen

Tiina Isotalus on 38-vuotias hallintotieteen maisteri ja perheenäiti Kokkolasta. Hän toimii kotikaupunkinsa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ja on myös Keski-Pohjanmaan hyvinvointialuevaltuutettu. Isotalus on toiminut tällä hallituskaudella SDP:n puoluetoimistolla kaupunkipoliittisena asiantuntijana sekä kuntaministerin erityisavustajana.

Johanna Autio

Demokraatti / Pohjanmaa

Vapaa-aikaansa Tiina Isotalus viettää perheen kanssa. Hän harrastaa kuorolaulua sekä 8- ja 10-vuotiaiden tyttäriensä kanssa kaikkea Harry Potter -teemaista.

Tiina Isotalus kertoo olevansa innostuja ja tarmokas tekijä. Hän ajaa tärkeinä pitämiään asioita vaikka läpi harmaan kiven.

– Samalla pidän huumorin, yhteistyön ja ympärillä olevien ihmisten aidon kohtaamisen mukana. Politiikassa voidaan olla eri mieltä asioista, mutta silti tulla toimeen. Nauru ja huumori ja kyky myös nauraa itselleen ovat minulle tärkeitä, Isotalus kertoo itsestään.

Hän kuvailee olevansa myös joustava sekä anteeksiantava ja yrittävänsä nähdä asiat aina usealta kannalta.

– Ilahdun, kun joskus huomaan olleeni väärässä ja saan vaihtaa mielipidettä. Mitään katkeruutta tai kaunoja en suostu kantamaan. Ne käyvät lopulta aina painavammaksi sille, joka hautoo katkeruutta, hän tunnustaa.

Isotalus nostaa esimerkin myös omasta periksiantamattomuudestaan. Hän on yksi Kokkola Pride -tapahtuman perustajista. He järjestivät vuonna 2018 Pride-tapahtuman Kokkolassa, vaikka sitä vastustettiin.

– Monet sanoivat, että täällä vanhoillisella Pohjanmaalla eivät ihmiset lähtisi siihen mukaan. Päätapahtuman kulkueessa marssi noin 2 000 ihmistä ja saimme näkyvyyttä asialle, joka alueellamme on edelleen vaiettu ja vaiennettu. Tästä työstä olen edelleen äärettömän ylpeä, Isotalus kertoo.

Tiina Isotalus korostaa, että vaaleissa päätetään Suomen suunnasta tuleville vuosille. Oikeistolainen hallituspohja tulisi hänen mukaansa tarjoamaan kovia leikkauksia ja heikennyksiä ihmisten hyvinvointiin ja samalla veronalennuksia rikkaimmille.

– Vain Marinin kakkoshallitus takaa Suomelle suunnan, jossa heikoimmista pidetään huolta, jossa rakennetaan oikeudenmukaista ja vastuullista tulevaisuutta. Leikkauslinja ja talouden hätäjarru kasvattavat sekä velkaa että eriarvoisuutta, hän painottaa.

Isotalusta harmittaa se, että politiikassa julkisessa keskustelussa korostuvat konfliktit ja riidat, epäasiallisuudet ja erimielisyydet. Todellisuus on hänen kokemuksensa mukaan kuitenkin toista, sillä yleensä ollaan yksimielisiä ja halutaan yhdessä päästä parhaaseen lopputulokseen tai rakentavaan kompromissiin.

– Politiikka on yhteispeliä. Media ei halua kirjoittaa siitä hiljaisesta puurtamisesta ja asioihin perehtymisestä, jota politiikan arki oikeasti on. Silloin ihmisille piirtyy kummallinen kuva politiikoista, oman edun tavoittelijoina ja riitapukareina. Tämä pitää hyvin harvoin paikkansa, Isotalus muistuttaa.

Tiina Isotalus pitää kulunutta hallituskautta valtavan aikaansaavana ja linjakkaana. Kun häntä pyytää nostamaan yhden keskeisimmän Marinin hallituksen saavutuksista, tehtävä osoittautuu vaikeaksi.

– On lähes mahdotonta valita yhtä asiaa. Sote-uudistuksen saaminen maaliin oli historiallinen työvoitto. Kriiseistä selviäminen sekä koronapandemiaan että Ukrainan kriisiin reagoimisen kanssa on ollut ihailtavaa. Nato-jäsenyyttä haettiin ripeästi tilanteessa, jossa turvallisuustilanne muuttui silmänräpäyksessä, hän luettelee.

Isotalusta ilahduttaa erityisesti yksi itseään koskettava uudistus, jonka hän haluaa nostaa näkyviin. Se on subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen.

– Sipilän hallituksen linjaus viedä työttömien ja heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeus varhaiskasvatukseen oli perheitä syvästi eriarvoistava. En voi hyväksyä, kun leikkaukset kohdistuvat heikoimpiin ja etenkin lapsiin, jotka eivät oman perheensä tilanteeseen voi vaikuttaa. Se epäoikeudenmukaisuus onneksi korjattiin, Isotalus toteaa.

Tiina Isotalus kertoo olevansa ehdolla eduskuntavaaleissa kahdesta syystä. Hänen mukaansa alueemme tarvitsee aikaansaavia ja yhteistyökykyisiä edustajia eduskuntaan.

– Toiseksi, nyt päätetään Suomen suunnasta. Minua pelottaa sinimusta tulevaisuus, jossa tavallisia ihmisiä kurjistetaan leikkauslistoilla ja tehdään epäinhimillistä ja Suomen tulevaisuutta ja kasvua jarruttavaa politiikkaa muun muassa maahanmuuton suhteen, hän sanoo.

Vaasan vaalipiirissä etenkin rannikon vientivyöhykkeellä tapahtuu nyt Isotaluksen mukaan paljon. Alueelle on tulossa suuria vihreän siirtymän investointeja, jotka vaativat toteutuakseen osaavaa työvoimaa, koulutusmahdollisuuksia ja hyviä liikenneyhteyksiä.

– Monet Suomen päätökset ovat vauhdittaneet kaupungistumista ja tuoneet kasvua ja mahdollisuuksia vain suurimpiin kaupunkeihin. Kaikki Vaasan vaalipiirin pääkaupungit kuuluvat keskisuurten kaupunkien kastiin ja alueella on myös elinvoimaisia seutukaupunkeja. Näiden mahdollisuuksia menestymiseen on tulevalla hallituskaudella vahvistettava, Tiina Isotalus toteaa lopuksi.

Juttu on osa Demokraatin Pohjanmaan vaalisarjaa, jossa esitellään SDP:n eduskuntavaaliehdokkaita Vaasan vaalipiiristä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE