Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Vaarantaako keskusta tämänkin lakiesityksen? – hallituksen sopu säilyi lakivaliokunnassa

LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Eduskuntatalo Helsingissä.

Hallitus on kipuillut viime päivät luonnonsuojelulain kanssa keskustan asetuttua opposition rintamaan pykälämuutoksineen.

Demokraatti

Demokraatti

On myös pohdittu, että jotkut muut hallituksen esitykset saattavat olla keskustalle loppukaudesta vaikeita hyväksyä. Yksi näistä voisi olla translaki eli hallituksen esitys eduskunnalle laiksi sukupuolen vahvistamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi.

Tänään lakivaliokunnasta tuli kuitenkin hallitukselle positiivisia uutisia, sillä siellä rivit pitivät, kun valiokunta antoi laista lausuntonsa.

Lausuntoon tuli kaksi eriävää mielipidettä, kummatkin oppositiosta, perussuomalaisilta ja kristillisdemokraateilta.

Eduskunnan lakivaliokunnan jäsenet, SDP:n kansanedustajat Paula Werning, Eeva-Johanna Eloranta ja Matias Mäkynen kiittelevät tiedotteessaan translain etenemistä eduskunnassa.

He toteavat, että hallitusohjelman mukaisesti toteutettava uudistus tuo voimaan itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta kansainvälisten sopimusten ja perustuslain edellyttämällä tavalla. Jatkossa täysi-ikäinen voisi esimerkiksi hakea sukupuolen vahvistamista ilman lääketieteellisiä perusteluja, oman harkinnan mukaan. Myös henkilötunnukset muutetaan sukupuolineutraaleiksi.

– Ihmisoikeudet eivät ole mielipideasia. On tärkeää, että tämä sukupuolivähemmistöjen oikeuksia parantava lakiuudistus etenee. Nykyinen translaki loukkaa perus- ja ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Yhteiskunnallisen päätöksenteon tulee perustua Suomessa ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioittamiselle ja näiden periaatteiden valossa translain uudistamisella on ollut kiire, sd-lakivaliokuntaryhmän valiokuntavastaava Paula Werning toteaa kansanedustajien yhteisessä tiedotteessa.

Eeva-Johanna Eloranta toteaa, että translain uudistus on tärkeä askel eteenpäin, mutta työn tasa-arvon eteen kuitenkin pitää jatkua.

– Sukupuolten moninaisuus pitää huomioida myös muussa lainsäädännössä nykyistä paremmin. On samalla huolehdittava, että sukupuolivähemmistöjen yhtäläinen asema toteutuu myös käytännössä esimerkiksi työelämässä, hän sanoo.

– On hyvä muistaa, että sosiaali- ja terveydenhuollon puolelle tarvitaan myös transpoliklinikoiden osalta nykyistä parempia resursseja. Yhtä tärkeää kuin lainpykälät on se, että tarvittava neuvonta, tuki, hoito ja kuntoutus voidaan toteuttaa oikea-aikaisesti ja eri ihmisten omista lähtökohdista ja tarpeista huolehtien, Matias Mäkynen sanoo.

VIHREIDEN eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja ja lakivaliokunnan valiokuntavastaava Saara Hyrkkö (vihr.) toivoo omassa tiedotteessaan translaille ripeää etenemistä.

– Olen tyytyväinen, että saimme lakivaliokunnassa translain uudistamisen taakse laajan enemmistön. Kyseessä on todella tarpeellinen uudistus, joka parantaa transihmisten oikeuksia ja korjaa yhden Suomen lainsäädännön räikeimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Lakivaliokunta pitää lisääntymiskyvyttömyyttä koskevan vaatimuksen poistoa erittäin tärkeänä muutoksena, Hyrkkö toteaa.

Lakivaliokunnan lausunnossa käsitellään hallituksen esitykseen sisältyvää täysi-ikäisyysvaatimusta, joka on hallitusohjelman mukainen kompromissi. Lausunnossa todetaan, että ehdotonta ikärajaa ei kuitenkaan voida pitää täysin sopusoinnussa lapsen oikeuksien kanssa.

– Se, että alaikäisellä ei ole mahdollista vahvistaa oikeudellista sukupuoltaan, loukkaa lapsen itsemääräämisoikeutta ja altistaa translapset ja -nuoret jatkuvalle väärinsukupuolittamiselle ja syrjinnälle. Valiokunnan mielestä selvitys alaikäisten asemasta tulisi käynnistää mahdollisimman pikaisesti, Hyrkkö toteaa tiedotteessaan.

Valiokunta kiinnittää huomiota myös intersukupuolisten lasten kehollisen koskemattomuuden turvaamiseen ja itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen.

Lisätty Saara Hyrkön lausunnot kello 16.46

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE