Kotimaa
30.6.2018 10:39 ・ Päivitetty: 30.6.2018 10:39
”Vähemmistöjen asia on enemmistöjen asia” – Helsinki Pride on ollut isompi kuin koskaan
Helsingin Senaatintorilta yhdeltä liikkeelle lähtenyt Pride-kulkue on Helsinki Pride -viikon loppuhuipennus. Kulkueessa on poliisin arvion mukaan noin 40 000 osallistujaa. Mukana menossa on myös SDP.
Kulkue on suurempi kuin viime vuonna, jolloin osallistujia oli 35 000. Helsingin Setasta kerrotaan, että Pride-viikko kokonaisuudessaan on ollut tänä vuonna suurempi kuin koskaan.
– Ohjelmanumeroita on ollut enemmän kuin koskaan aiemmin ja yritysyhteistyökumppaneita on ollut enemmän ja kumppanuudet ovat olleet aiempaa isompia, kertoo tapahtuma- ja varainhankintapäällikkö Senni Moilanen.
Moni yhdistää Priden lauantain kulkueeseen ja sitä seuraavaan puistojuhlaan. Moilanen kertoo ihmisten olevan usein yllättyneitä siitä, kuinka monimuotoista ohjelma on läpi viikon. Esimerkiksi tapahtumakeskus Pride Housessa on viikon mittaan ollut taidenäyttelyitä, paneelikeskusteluja, workshoppeja ja artisteja esiintymässä.
– Ohjelmia on striimattu nettiin ja niitä on katseltu paljon. Ohjelma on selvästi kiinnostanut tosi isoa yleisöä. Ihmisiltä on tullut palautetta, että Pride on näkynyt Helsingin katukuvassa tosi hyvin, Moilanen kertoo.
Ilmapalloja, lippuja ja iloista meininkiä.
Pride on näkynyt myös SDP:n puoluetoimistolla. Ympyrätalon ikkunoissa komeilevat sateenkaaren värit ja lauantain kulkueeseen on valmistauduttu innolla.
– Ilmapalloja, lippuja ja iloista meininkiä. SDP:llä on kulkueen jälkeen teltta puistojuhlassa, ja teltan liepeillä varmasti on mukavaa, piknik-henkistä oleskelua, Sosialidemokraattiset opiskelijat Sonkin pääsihteeri Essi Virtanen kuvailee.
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm pitää Prideä tärkeänä, vaikka toki olisi parasta, jos asiat olisivat niin hyvin, ettei Prideä tarvittaisi.
– Perusoikeudet kuuluvat kaikille ja vähemmistöjen asia on siksi enemmistöjen asia, hän sanoo.
Korjattavaa on lainsäädännössä ja asenteissa.
Ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma Helsinki Pridelle on Moilasen mukaan tilausta niin kauan, kun kaikilla ihmisillä ei ole samanlaiset oikeudet ja ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu. Suomessa korjattavaa on niin lainsäädännössä translain osalta että yleisesti asenteissa.
– Pari vuotta sitten tulleen tutkimuksen mukaan sateenkaarinuoria kiusataan enemmän koulussa, heillä on enemmän itsetuhoisia ajatuksia ja itsemurhariski on suurempi, Moilanen muistuttaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.