Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

8.4.2019 03:11 ・ Päivitetty: 8.4.2019 03:11

Vaikeassa uniapneassa hengityskatkoksia on vähintään joka toinen minuutti – ”Mikäli uniapnea hoidetaan asianmukaisesti, ennenaikaisen kuoleman riski ei ole suurentunut”

Äänekäs ja katkeileva kuorsaus liittyy usein uniapneaan. Vaikka valtaosa uniapneaa sairastavista kuorsaa, kuorsaus ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että henkilöllä olisi uniapnea. Uniapneaa sairastaa Suomessa 300 000–350 000 ihmistä, Hengitysliitosta kerrotaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

– Miehillä uniapnea on naisia yleisempää. Vaihdevuosien jälkeen sukupuolierot kuitenkin tasaantuvat, Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne toteaa.

Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan professorin Tarja Saaresrannan mukaan uniapnean tyyppioireita ovat voimakkaan kuorsauksen lisäksi esimerkiksi toistuva yöllinen virtsaamisen tarve, heräily tukehtumisen tunteeseen sekä aamupäänsärky, joka häviää noin puolessa tunnissa.

Uniapneaa sairastavista kaksi kolmasosaa on ylipainoisia. Puolanteen mukaan ylipainon hoito onkin uniapnean tärkein hoitokeino, ja jo viiden prosentin painonlaskulla on todettu olevan merkitystä uniapneaan liittyvien hengityskatkosten vähentämisessä.

Saaresrannan mukaan uniapnea voi olla lievää, kohtalaista tai vaikeaa. Lievässä uniapneassa unenaikaisia hengityskatkoksia on 5–15 tunnissa, kohtalaisessa 16–30 tunnissa ja vaikeassa vähintään joka toinen minuutti. Yölliset hengityskatkokset voivat aiheuttaa voimakasta päiväväsymystä, ja pahimmillaan uneliaisuutta ilmenee autolla ajaessa, keskustellessa, syödessä tai jopa kävellessä.

– Voimakas päiväväsymys voi yhtä lailla liittyä lievään kuin vaikeaankin uniapneaan. Vajaa puolet uniapneapotilaista raportoi huomattavasta päiväväsymyksestä.

Saaresrannan mukaan uniapnea suurentaa riskiä kakkostyypin diabetekseen, verenpainetautiin, rytmihäiriöihin sekä sydän- ja aivoinfarktiin. Uniapneapotilaat kuolevatkin usein juuri uniapnean liitännäissairauksiin.

– Kuoleman riski ei kuitenkaan ole edes vaikeassa, hoitamattomassa uniapneassa niin paha kuin julkisuudessa on viime aikoina esitetty, eli paniikkiin ei ole aihetta. Mikäli uniapnea hoidetaan asianmukaisesti, ennenaikaisen kuoleman riski ei ole suurentunut.

Yle uutisoi viime kuussa, että uniapneatutkimuksiin lähetettävien potilaiden lukumäärä on kasvanut jyrkästi viime aikoina. Turun yliopistollisesta keskussairaalasta arvioitiin tuolloin Ylelle, että syynä olisi uniapneaa sairastaneen artisti Olli Lindholmin äkillinen kuolema ja asian saama julkisuus.

STT–JANITA VIRTANEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU