Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Väite: Navalnyi tapettiin, koska hänet oli määrä saada vapaaksi vankienvaihdosssa

AFP / LEHTIKUVA / ARMEND NIMANI

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tapettiin, koska hänet oli määrä saada vapaaksi vankienvaihdossa, kertoo Navalnyin tukija Marija Pevtshih Youtube -videolla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pevtshihin mukaan presidentti Vladimir Putinille oli tarjottu mahdollisuutta vaihtaa Navalnyi Venäjän turvallisuuspalvelun agenttiin Vadim Krasikoviin. Samalla olisi vapautettu muun muassa kaksi Venäjällä vangittuna olevaa Yhdysvaltain kansalaista.

Krasikov on tuomittu elinkautiseen tshetshenialaisen toisinajattelijan Zelimhan Hangoshvilin murhasta Berliinissä vuonna 2019.

-  Sain vahvistuksen siitä, että neuvottelut olivat loppusuoralla helmikuun 15. päivän iltana. Seuraavana päivänä Aleksei tapettiin, Pevtshih sanoo videolla.

Pevtshihin mukaan Ukrainan sodan alettua Navalnyin tukijoille kävi selväksi, että hänet on saatava pois Venäjältä millä tahansa tavalla.

-  Kaksi vuotta sitten saimme idean vankienvaihdosta: venäläisiä vakoojia vaihdettaisiin poliittisiin vankeihin. Niin oli tehty ennenkin, ja se voisi toimia, Pevtshih kertoi.

NAVALNYIN tukijat olivat valmistelleet listan vankiloissa olevista venäläisistä, jotka olisi vaihdettu koko joukkoon toisinajattelijoita ja demokratia-aktivisteja. Listojen ja suunnitelmien laatiminen vei liki kaksi vuotta.

-  Sen olisi voinut tehdä muutamissa kuukaudessa, jos poliittista tahtoa olisi ollut. Sitä ei ollut.

Pevtshihin mukaan neuvotteluissa oli mukana muun muassa venäläinen oligarkki Roman Abramovitsh ja edesmennyt veteraanidiplomaatti Henry Kissinger.

-  Putin tiesi, että hän voi saada Krasikovin vain, jos vaihtaa tämän Navalnyihin. Mutta hän vihasi Navalnyita niin paljon, ettei voinut antaa tämän päästä vapaaksi, Pevtshih sanoi.

Saksan valtionhallinnon edustaja kieltäytyi kommentoimasta asiaa, kun uutistoimisto AFP:n edustaja kysyi siitä maanantaina.

Venäjällä on vankilassa vakoilusta syytettyinä muun muassa entinen amerikkalainen entinen merijalkaväen sotilas Paul Whelan ja Wall Street Journal -lehden toimittaja Evan Gershkovich.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE