Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Valiokunta linjasi vierailevien Nato-joukkojen asemaa – taustalla myös Yhdysvaltain sallima kuolemanrangaistus

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi tänään valmistuneessa lausunnossaan, että Naton Sofa-sopimuksen ja Pariisin pöytäkirjan hyväksyminen eduskunnassa vaatii kahden kolmasosan määräenemmistön annetuista äänistä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valiokunnan lausunto on yksimielinen.

Syynä tähän on se, että sopimukset risteävät Suomen perustuslain kanssa muun muassa siinä, missä määrin joukkoja lähettävä valtio voi harjoittaa tuomiovaltaa Suomen alueella ja toimia järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi alueella, joka näiden joukkojen hallinnassa on.

Myös hallituksen esityksessä oli arvioitu, että määräenemmistö tarvittaisiin sopimuksen ja pöytäkirjan hyväksymiseksi.

Yksinkertainen enemmistö ei valiokunnan mukaan riittäisi myöskään siksi, että Yhdysvaltojen sotilasoikeus sallii kuolemanrangaistukseen tuomitsemisen, kun taas Suomen perustuslaissa kuolemanrangaistuksen kielto on ehdoton.

Sofa-sopimus on osa Naton sopimusjärjestelmää ja määrittelee sitä, mikä olisi Suomessa vierailevien Nato-joukkojen oikeudellinen asema esimerkiksi maahantulomuodollisuuksien, aseenkanto-oikeuden ja vahingonkorvausoikeuden näkökulmista.

Pariisin pöytäkirja ulottaa määräykset koskemaan myös Naton esikuntia ja niiden sotilas- ja siviilihenkilöstöä. Sopimukset ovat vastavuoroisia ja koskevat myös suomalaisia joukkoja muissa maissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE