Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

16.5.2025 09:50 ・ Päivitetty: 16.5.2025 12:50

Valiokunta: Sähköpotkulaudoille tulossa 15 vuoden ikäraja

Nora Vilva/Demokraatti
Lasten ja nuorten sähköpotkulautojen käyttö on ollut esillä erityisesti liikenneonnettomuuksien myötä.

Sähköpotkulautojen käytön ikärajaksi on todennäköisesti tulossa 15 vuotta. Liikenne- ja viestintävaliokunta esittää mikroliikkumista koskevan lakiesityksen mietinnössä, että 15 vuoden ikäraja kirjattaisiin lakiin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hallituksen esityksessä ikärajaa ei ollut.

Valiokunnan mietinnön mukaan ikäraja koskisi sähköpotkulautoja ja muita kevyitä sähköajoneuvoja, ei kuitenkaan sähköpyöriä. Tällaista ajoneuvoa ei saisi myöskään luovuttaa alle 15-vuotiaan kuljetettavaksi ja luovuttamisesta voitaisiin määrätä liikennevirhemaksu. Ikäraja ja luovutuskielto koskisivat sekä yksityisten omistamia että vuokrattavia sähköajoneuvoja.

Liikenne- ja viestintävaliokunta oli mietinnössään yksimielinen eli ikärajaa kannattivat sekä hallituksen että opposition edustajat. Puheenjohtaja Jouni Ovaska (kesk.) sanoi medialle eduskunnassa, että on aivan selvää, että ikärajasta pitää säätää lailla.

-  Me tiedämme, että lapset ja nuoret eivät havaitse kaikkia sellaisia tilanteita liikenteessä kuin aikuiset. Lapsilla on korostunut riski joutua sähköpotkulaudoilla liikenneonnettomuuteen.

Hän kuitenkin korosti, ettei pelkkä laki paranna liikenneturvallisuutta.

-  Vastuu on myös kodeilla, kouluilla ja kasvattajilla.

Kokoomuksen valiokuntavastaava Marko Kilpi huomautti, että 15 vuoden ikäraja olisi linjassa myös sen kanssa, että rikosoikeudellinen vastuuikäraja on Suomessa 15 vuotta.

SÄHKÖPOTKULAUTOJEN käytölle on tulossa lakimuutoksen myötä myös muuta sääntelyä. Lakiesitykseen on kirjattu esimerkiksi 0,5 promillen raja sähköpotkulaudoilla liikkumiselle. Sama promilleraja koskisi myös moottorilla varustettuja sähköpyöriä. Liikenteenvalvojille annettaisiin valtuudet puhalluttaa näillä välineillä liikkuvia.

Samoin esitetään myös mikroliikenneluvan käyttöönottamista. Jatkossa sähköpotkulautojen tai muiden mikroliikkumisvälineiden ammattimainen vuokralle tarjoaminen edellyttäisi kunnan myöntämää mikroliikennelupaa. Kuntien ja kaupunkien olisi mahdollista ohjata lupaehdoilla muun muassa vuokrattavien ajoneuvojen käyttöaikoja, pysäköintiä ja ajonopeuksia silloin kun se on liikenneturvallisuuden, esteettömyyden tai tien kunnossapidon kannalta tarpeellista.

Lakiesityksessä halutaan lisäksi korottaa mikroliikenteen liikennevirhemaksuja.

Sekä ikärajasta että muista muutoksista päättää lopulta eduskunta.

POLIISILTA esitys ikärajan kirjaamisesta lakiin saa kiitosta. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio sanoo STT:lle, että uutinen on hyvä sekä lasten oman turvallisuuden että yleisen liikenneturvallisuuden kannalta. Hän huomauttaa, että lapset ovat olleet viime aikoina osallisina useissa vakavissakin onnettomuuksissa. Lisäksi on ollut paljon läheltä piti -tilanteita.

Kallio nostaa esiin sen, että alle 15-vuotiailla ei esimerkiksi ole kenelläkään vielä mopokorttia. Tämä voi vaikuttaa osaamiseen liikennekäyttäytymisessä.

Sähköpotkulaudat ovat myös yleisesti ottaen onnettomuustilastoissa yliedustettuina suhteessa niiden käyttöön. Ongelmia aiheuttaa esimerkiksi se, että lautoja käytetään osin holtittomasti.

-  Niillä suihkitaan siellä, missä ei saisi ajaa, eli jalkakäytävillä. Ja sitten vähän oiotaan, mennään päin punaista, tehdään kaikkea mahdollista ja on monta henkeä kyydissä, hän sanoo.

-  Kun se on vielä kaiken lisäksi sellainen äänetön, erittäin kiihtyvä vehje, niin siihen sisältyy vähintään sitä vaaramomenttia.

Kallio sanoo, että jos ikäraja tulee voimaan, poliisi valvoo sitä normaaliin tapaan. Nuoren näköinen kuljettaja voidaan esimerkiksi pysäyttää ja varmistaa hänen ikänsä.

-  Ja jos pidetään ratsiatyyppistä, johon otetaan polkupyöräilijöitä ja kevyitä sähköajoneuvoja, niin siinä sitten samalla vähän arvioidaan näitä ikiä, hän sanoo.

Myös tulossa olevaa promillerajaa Kallio pitää äärimmäisen tarpeellisena. Hän huomauttaa, että esimerkiksi kaatumistapauksissa sähköpotkulaudan kuljettaja on usein ollut päihtynyt.

-  Tällä hetkellä meillä ei ole ollut toimivaltuutta puhalluttaa näitä kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajia, mutta nyt jatkossa sitten on. Se helpottaa meidän valvontaa. Me voimme tukeutua alkometritulokseen tai jopa huumetestiin, jos sille on aihetta.

Isoin asia on kuitenkin Kallion mukaan se, että kun promilleraja tulee lakiin, se vaikuttaa ihmisten käytökseen.

-  Me suomalaiset olemme melkoisen lainkuuliaista kansaa, eli tämä nyt sitten blokkaa jo monelta sen, että ei lähde enää muutaman oluen jälkeen sähköpotkulaudan ohjaksiin.

LASTEN ja nuorten sähköpotkulautojen käyttö on ollut esillä julkisessa keskustelussa erityisesti liikenneonnettomuuksien myötä. Viimeksi Helsingin poliisi kertoi 14-vuotiaan törmänneen sähköpotkulaudalla 92-vuotiaaseen naiseen maanantai-iltana.

Lisäksi aiemmin päivällä kaksi lasta oli poliisin mukaan ajanut samalla sähköpotkulaudalla. Toinen lapsista oli poistunut kyydistä ennen onnettomuutta, ja kyytiin jäänyt 13-vuotias ajoi sähköpotkulaudalla henkilöauton alle. Kumpikin onnettomuus tapahtui Helsingin Viikissä.

Tiedossa ei ole, olivatko lasten sähköpotkulaudat omia vai vuokrattuja.

Myös potkulautojen vuokraajien piiristä on kannatettu ikärajoihin puuttumista lainsäädännöllä. Suomessa neljässä kaupungissa lautoja vuokraavan Voin yhteiskuntasuhdevastaava Hannu Oskala sanoi aiemmin STT:lle, että laissa määritelty ikäraja olisi signaali nuorille, vanhemmille, yhtiöille ja myös poliisille, joka voisi sitä valvoa.

Nykyisin sähköpotkulautoja vuokraavilla yrityksillä on käyttäjille usein 18 vuoden ikäraja, mutta sitä on ollut käytännössä vaikea valvoa.

Uutista täydennetty ja muokattu kauttaaltaan klo 15.50.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU