Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Valkoposkihanhi ja merimetso voivat pian olla vapaata riistaa

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Valkoposkihanhi ja merimetso aiotaan siirtää riistalajeiksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Maa- ja metsätalousministeriö asetti torstaina työryhmän valmistelemaan asiaa.

Molemmat lajit ovat tällä hetkellä luonnonsuojelulailla rauhoitettuja, eikä niitä saa metsästää myöskään EU:n lintudirektiivin mukaan.

Sekä valkoposkihanhi että merimetso ovat elinvoimaisia lajeja ja runsastuneet viime vuosina huomattavasti. Etenkin valkoposkihanhet aiheuttavat merkittäviä vahinkoja viljelijöille ja kalastajille.

Tällä hetkellä poikkeusluvat lajien häirintään ja ampumiseen myöntää ympäristöministeriön hallinnonalaan kuuluva Varsinais-Suomen ely-keskus, joka ei viime vuosina ole myöntänyt lupia valkoposkihanhien ampumiseen.

TARKOITUKSENA on, että valkoposkihanhi ja merimetso siirretään ympäristöministeriön alaisuudesta maa- ja metsätalousministeriön alaisuuteen. Lajit pyritään myös saamaan lisättyä EU:n lintudirektiivin metsästettävien lajien listalle. Jos direktiiviä ei saada muutettua, lajien siirtäminen riistalajiksi ei välttämättä takaisi ampumalupia valkoposkihanhille.

Syksyisin ely-keskus on myöntänyt poikkeuslupia valkoposkihanhien häirintään paukkupatruunoilla viljelmille aiheutuvien vakavien vahinkojen estämiseksi. Keväällä karkotustoimia rajoittavat hallinto-oikeuden ratkaisut, joilla pyritään suojelemaan muiden lintujen pesimärauhaa.

Nyt kaavaillut muutokset perustuvat Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan, jossa linjataan, että tarpeettomat metsästysrajoitukset poistetaan elinvoimaisten lajien osalta. Hallitus myös sitoutui vaikuttamaan siihen, että lajit siirretään EU:n lintudirektiivin tiukasti suojeltujen lajien listalta.

Lajien siirron myötä myös eläinten aiheuttamien vahinkojen korvaaminen siirtyy maa- ja metsätalousministeriön alaisuuteen.

Rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista maksettiin ely-keskusten mukaan viime vuonna Suomessa korvauksia noin 3,37 miljoonaa euroa. Suurin osa summasta kohdistui itäisen Suomen valkoposkihanhivahinkoihin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE