reijo_frank

Valtakunnansyyttäjä aloittaa esitutkinnan toimittajaan kohdistuneista uhkauksista

Valtakunnansyyttäjä on päättänyt aloittaa esitutkinnan toimittajaan kohdistuneista kunnianloukkauksista ja laittomista uhkauksista.

Marraskuussa Kempeleessä tapahtuneesta raiskauksesta kirjoittanut toimittaja teki rikosilmoituksen uutisen julkaisun jälkeen saamistaan uhkaaviksi ja herjaaviksi kokemistaan puheluista ja tekstiviesteistä.

Poliisi esitti kihlakunnansyyttäjälle esitutkinnan rajoittamista vähäisyysperusteella, ja syyttäjä lopetti esitutkinnan.

Päätöksestä tehdyn kantelun johdosta valtakunnansyyttäjä katsoo, että tässä asiassa syyttäjän on toimenpideharkinnassaan otettava huomioon ja punnittava myös epäiltyjen rikosten yhteiskunnallinen konteksti.

– Esitutkinnan rajoittaminen ja lopettaminenhan on mahdollista, jos tärkeä yleinen etu tai yksityinen etu ei muuta vaadi. Nyt juuri yleinen etu päätöksessä kerrotuin perustein minusta vaatii, että nämä uhkailut ja kunnianloukkaukset tutkitaan, valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen sanoo tiedotteessaan.

Kun myös epäiltyjä on kuultu, syyteharkinnassa katsotaan Nissisen mukaan erikseen, onko syytteiden nostamiselle perusteita.

AVAINSANAT

Porojen laiduntaminen puhuttaa lumien sulaessa

Vaikka turisti pysähtyykin ottamaan porosta kuvaa peltoaukealla viljelijää näky ei ilahduta. Kevään tullessa paljastuvat porojen viljelyksille aiheuttamat vahingot.

– Jos talvella vähän lumen aikaan poljetaan tai kaivetaan peltoja, voi tulla jääpolte, joka tuhoaa kasvustoa, ja pelto routii enemmän. Porojen kaivaminen voi huonontaa kesäistä kasvua, kuusamolainen maanviljelijä Tuomo Pulkkanen sanoo.

Poronhoitoalueella paliskuntien velvollisuutena on aidata alueet, joissa porot aiheuttavat vahinkoa. Paraskaan aita ei kaikkia porovahinkoja estä.

– Porot aitaan ja ihmiset vapaaksi. Kielletään porojen vapaa laiduntaminen saamelaisalueen ulkopuolella. Liikenteen porovahingot kyseisen alueen paliskunnan korvattavaksi, niin silloin poromiehillä olisi intressiä ajaa ne porot pois tieltä, Pulkkanen lataa.

Tuomo Pulkkanen uskoo poronomistajien mailla tapahtuvan aitauksen vähentävän ratkaisevasti porojen aiheuttamia vahinkoja. Radikaali muutos vaatisi kuitenkin muutosta poronhoitolakiin.

”Joku ei syystä tai toisesta tykkää poroista.”

Valtio tarjoaa ensiavuksi ristiriitoihin porotalouden neuvottelufoorumia, joka tuo saman pöydän ääreen virkamiesten lisäksi paliskuntien ja maanviljelijöiden edustajat.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila toivoo poronhoidon neuvottelufoorumista käytännön tuloksia.

– Minun toiveeni on, että foorumissa päästään käsiksi konkreettisiin ongelmiin. Osassa kohteista porot aiheuttavat ongelmia, mutta osa tapauksista johtuu siitä, että joku ei syystä tai toisesta tykkää poroista. Keskustelua porovahingoista on käyty aina, Ollila huomauttaa.

Paliskunnilta ei irtoa ymmärrystä porojen laajamittaiselle aitaamiselle.

– Jos porojen täydellisestä aitaamisesta jollain alueella puhutaan, silloin puhutaan poronhoidon lopettamisesta kyseisellä alueella. Porojen aitaaminen on mahdotonta, sanoo Paliskuntien yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

Poronhoitoalueella porot saavat liikkua vapaasti.

Suomessa on noin 193 000 poroa. Poronhoitoalue kattaa yli kolmanneksen Suomen pinta-alasta

Alue käsittää Lapin maakunnan (Kemi-Tornion aluetta lukuunottamatta sekä pohjoisosat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista).

Poronhoitoalueella porot saavat liikkua vapaasti, mutta viljelyksille aiheutuvat vahingot on poronhoitolain mukaan korvattava.

Vastuu porojen hoitamisesta on 54 alueellisella paliskunnalla, jotka ovat poronomistajien muodostamia poronhoitoyhteisöjä.

STT–PEKKA MOLIIS

Keskustelua aiheesta

Pelti rytisi Etelä-Savossa alkuyöstä – vappuaaton ajosäästä luvassa kehno

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Etelä-Savossa on tapahtunut yöllä useita ulosajoja sohjoisen sään takia. Ajokeli maakunnassa on erittäin huono.

Juvassa Savonlinnan tiellä henkilöauto ajautui ojaan puolen yön jälkeen. Kaikki kolme autossa ollutta ihmistä säästyivät loukkaantumisilta.

Rantasalmen Hiismäentiellä puolestaan tieltä ajautunut henkilöauto törmäsi valaisinpylvääseen katkaisten sen. Yksin autossa ollut kuljettaja ei loukkaantunut.

Päivystävä palomestari kertoo STT:lle, että Etelä-Savon alueella tapahtui kaikkiaan neljä ulosajoa puolenyön tienoilla. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut.

Päivystävän palomestarin mukaan tilanne on tällä hetkellä ainakin toistaiseksi rauhallinen. Päivystävä palomestari kertoi aamuviiden aikaan, ettei kello yhden jälkeen ollut tullut yhtään huonoon ajokeliin liittyvää hälytystä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli muuttuu aamuun mennessä huonoksi liki koko maassa. Aamuneljän aikaan vaarallisen tai mahdollisesti vaarallisen ajokelin varoitus oli voimassa koko maassa lukuun ottamatta Etelä-Karjalaa.

Vaarallinen ajokeli vallitsee Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Kainuussa.

Tuulivaroitus on voimassa Suomenlahden itä- ja länsiosissa.

Lumisohjo luisti autoja tieltä.

Eteläisessä Suomessa huono ajokeli ei ole aiheuttanut onnettomuuksia yön aikana. Keravan hätäkeskuksesta kerrotaan STT:lle, että yö on ollut rauhallinen säästä johtuvien hälytystehtävien suhteen.

Ajokeli on ollut huono tai erittäin huono yön aikana Etelä- ja Keski-Suomessa.

Eilen illalla pelti rytisi huonon ajokelin vuoksi useasti eteläisessä Suomessa. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan alueella tapahtui iltakahdeksan jälkeen kolme peltikolaria.

Lisäksi yksi ihminen loukkaantui sekä Kanta-Hämeessä Janakkalassa että Päijät-Hämeessä Lahdessa tapahtuneissa onnettomuuksissa.

Lumisohjo luisti autoja tieltä myös muilla paikkakunnilla.

AVAINSANAT

Vappuaaton sää: Pilvistä ja sateista, lännessä poutaantuu

Vappuaatto on suuressa osassa maata pilvinen ja sateinen. Päivälämpötila jää koko maassa 10 asteen alapuolelle.

Maan länsi- ja pohjoisosassa tulee monin paikoin lumisateita, varsinkin Lapissa lumisateet ovat illemmalla sakeita.

Lännessä sää poutaantuu iltaa kohti.

Illemmalla myös Itä-Suomessa voi tulla jonkin verran vesisateita tai lumikuuroja.

Ajokeli on aamulla lännen lumisateisilla alueilla huono. Pohjoisessa ajokeli pysyy huonona iltaan asti.

– Jonkin verran on vaarana, että ensi yönä märät tienpinnat jäätyvät, etenkin Länsi-Suomen keskiosissa, kertoo Ilmatieteen päivystävä meteorologi Henri Nyman.

Huomenna vapunpäivänä sää on suuressa osassa maata kaunis ja aurinkoinen.

– Lappi pysyy koleana ja lumisateita tulee ajoittain Lapissa myös huomenna.

AVAINSANAT

Pelti on rytissyt eri puolilla Suomea – lumisohjo on petollista

Pelti on rytissyt huonon ajokelin vuoksi jo useasti eteläisessä Suomessa.

Pelastuslaitos kertoo Keski-Uudenmaan alueella tapahtuneen iltakahdeksan jälkeen kolme peltikolaria.

Kanta-Hämeessä Janakkalassa yksi ihminen loukkaantui henkilöauton ulosajossa. Pelastuslaitoksen mennessä onnettomuuspaikalle auttamaan mutkan pitkäksi ajanutta kuljettajaa sattui paikalla myös toinen ulosajo.

Tien pinnassa oleva lumisohjo on luistattanut autoja ulos tieltä muutamilla muillakin paikkakunnilla, mutta henkilövahingoilta on vältytty.

Myös Päijät-Hämeessä Lahdessa sattui illalla kolari, jossa yksi ihminen loukkaantui.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos kertoo olleensa yhteydessä tieliikennekeskukseen ja pyytäneensä aurausta ja suolausta etenkin Nelostielle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli muuttuu aamuun mennessä huonoksi aina Etelä-Lappia myöten.

Keskustelua aiheesta

Onko kesärenkaat alla? – nyt malttia

Kuva: Thinkstock

Ajokeli huononee iltaa kohden lähes koko maassa, kerrotaan Tampereen tieliikennekeskuksesta.

Ajokeli on illan ja yön aikana huono tai erittäin huono Etelä- ja Keski-Suomessa.

Etelässä sade muuttuu illan aikana lumisemmaksi ja teille kerääntyy sohjoa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisohjoa kerääntyy aamuun mennessä lähes koko Suomen teille, Pohjois-Lappia lukuun ottamatta.

Tieliikennekeskuksen mukaan pahimmilta kolareilta on vältytty tähän mennessä, mutta etenkin kesärenkaat vaihtaneita kehotetaan varovaisuuteen.

Keskustelua aiheesta